FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 27. lipnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

JOHANNESBURG - Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela priključen je na respirator a njegovo stanje je i dalje kritično, dok je predsjednik Jacob Zuma otkazao posjet Mozambiku predviđen za četvrtak. Heroj borbe protiv apartheida je u "kritičnom stanju", kaže se u priopćenju ureda predsjednika. "Predsjednika Zumu o Mandelinu stanju su informirali liječnici koji čine sve što je u njihovoj moći", dodaje se u priopćenju. Mandelino stanje pogoršalo se tijekom vikenda. On je primljen u bolnicu 8. lipnja nakon nove plućne infekcije. Zuma je otkazao putovanje nakon što je u srijedu navečer posjetio Mandelu u bolnici.

SYDNEY - Kevin Rudd ponovno je u četvrtak ujutro postao službeno premijer Australije, zamijenivši Juliju Gillard koja prethodnog dana nije dobila povjerenje unutar Laburističke stranke, gotovo tri godine nakon što je Gillard zauzela Ruddovo mjesto. "Učinit ću najbolje što mogu", izjavio je novi šef vlade nakon što ga je na mjesto premijera imenovao glavni guverner Quentin Bryce, predstavnik engelske kraljice Elizabete, u administrativnom središtu zemlje Canberri. Rudd, koji je preuzeo i vodstvo Laburističke stranke, morat će je predvoditi na parlamentarnim izborima predviđenima za 14. rujna za koje se predviđa da će biti teški za stranku na vlasti. Šest ministara, među kojima ministar financija Wayne Swan, koji je podržavao Gillard, podnijelo je ostavke. Sada bivša premijerka, 51-godišnja Gillard, objavila je da napušta politiku.

MOSKVA - Rusija je u srijedu ponovila da je nikakva "prijetnja" SAD-a neće primorati na izručivanje Edwarda Snowdena, bivšeg konzultanta koji je zatražio azil od Ekvadora, objavivši da on ima "pravo" otići iz tranzitne zone moskovske zračne luke "kamo god želi". Snowden "nije prekršio ruske zakone, nije prešao rusku granicu, nalazi se u tranzitnoj zoni zračne luke i ima pravo otići kamo želi, u bilo kojem pravcu", izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu novinskoj agenciji Itar-Tass. "Edward Snowden je slobodan čovjek. Nemamo mu što prigovoriti s pravne strane", naglasio je Lavrov.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙