FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 8. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BUDIMPEŠTA - Mađarske vlasti su u petak evakuirale više od 2000 ljudi iz sela Gyorujfalu na zapadu zemlje zbog opasnosti od poplava duž Dunava. Deseci tisuća su evakuriani a najmanje 12 je poginulo uslijed poplava koje su pogodile Njmeačku, Austriju, Slovačku, Poljsku i Češku posljednjih dana. "Nasipi su za sada stabilni ali je pritisak vode toliko velik da smo odlučili evakuirati Gyorujfalu zbog sigurnosti", rekao je premijer Vitkor Orban, prenijela je mađarska novinska agencija MTI. On je rekao da niti jedno drugo naselje nije u neposrednoj opasnosti od poplava koje je ocijenio najgorim koje je Mađarska vidjela na Dunavu.

RANCHO MIRAGE - Američki predsjednik Barack Obama i kineski predsjednik Xi Jinping obećali su da će postaviti temelje za "novi model" odnosa između Sjedinjenih Država i Kine na svom prvom sastanku koji se održava u zapadnoj Kaliforniji. Ustvrdivši da su dobri odnosi Pekinga i Washingtona bitni za cijeli svijet, američki je predsjednik rekao kako očekuje da će se ostvariti "novi model suradnje" s Pekingom, što je potvrdio i Xi Jiniping govoreći o "novom modelu odnosa između velikih zemalja". "Predsjednik Xi tek je u ožujku preuzeo dužnost, a naša odluka da se sastanemo tako brzo svjedoči o važnosti odnosa između Sjedinjenih Država i Kine", rekao je Obama novinarima okupljenim u Rancho Mirageu, 160 km udaljenom od Los Angelesa gdje su se sastala dvojica predsjednika. Ti odnosi "nisu važni samo za prosperitet naših dviju zemalja nego i za cijelu azijsko-pacifičku regiju, odnosno za cijeli svijet", dodao je. Američki je predsjednik ipak spomenuo pitanja u kojima su moguće nesuglasice dviju sila, posebno kada je riječ o cyber-sigurnosti ili o temama poput Sjeverne Koreje i ljudskih prava.

NEW YORK - Ujedinjeni narodi u petak su se zahvalili Rusiji na ponudi da austrijske mirovnjake na Golanskoj visoravni zamijeni ruskima, jer ugovor između Izraela i Sirije ne dopušta stalnim članicama Vijeća sigurnosti da onamo šalju vojnike u promatračke misije. Ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio je to u petak u Moskvi kad je službeni Beč zbog pogoršanja stanja u Siriji najavio povlačenje svojih vojnika iz promatračke misije. UNDOF od 1974. nadzire 'područje razdvajanja', između sirijskih i izraelskih snaga. To je uzak pojas dugačak 72 kilometra, od gore Hermona na libanonskoj granici do rijeke Yarmouka na jordanskoj. UN-ovi diplomati tvrde da su snage UNDOF-a pomogle da to područje ostane razmjerno stabilno.

LIMA - Peruanska vlada je u petak odbila zahtjev za oprostom bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija koji se nalazi u zatvoru rekavši da ne boluje od terminalne bolesti. Fujimori, star 74 godine, nalazi se u zatvoru zbog korupcije i kršenja ljudskih prava u razdoblju njegove vlasti od 1990. do 2000. godine kada se borio protiv hiperinflacije i koncentrirao ovlasti kako bi se obračunao s ljevičarskom pobunom pokreta Svijetla staza. Fujimori je 2009. godine osuđen na 25 godina zatvora zbog toga što je naredio odredima smrti da provedu dva pokolja dok je njegova vlada progonila ljevičarske pobunjenike. Na drugom je suđenju osuđen za korupciju i zloporabu vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙