FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 9. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta

SEUL - Predstavnici Sjeverne i Južne Koreje počeli su u nedjelju u pograničnom gradiću Panmunjomu radni sastanak, što je prvi njihov službeni kontakt u posljednje dvije godine Prvi dio susreta održan je tijekom jutra a na njemu se razgovaralo o pripremi ministarskog sastanka koji bi trebao biti održan iduće srijede. Južnokorejske vlasti ranije su najavile kako će tražiti da se taj sastanak održi u Seulu. "Dosadašnji razgovori su obavljeni bez primjedbi", izjavio je glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva ujedinjenja Kim Hyung-suk. On je rekao da su dvije strane razmijenila mišljenja o protokolu, lokaciji, dnevnom redu sastanka i veličini izaslanstava koja će se sastati u srijedu te je dodao da će se razgovori nastaviti poslijepodne.

NEW YORK - Oružane skupine u Maliju i dalje predstavljaju ozbiljnu prijetnju čitavoj regiji, upozorio je u svom najnovijem izvješću glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Francuska je u siječnju pokrenula vojnu akciju kako bi pomogla vlastima Malija da suzbiju islamističke pobunjenike koji su zauzeli dvije trećine teritorija te afričke države. Francuski vojnici ispunili su veći dio svoje misije i uz pomoć snaga iz susjednih afričkih zemalja protjerali su pobunjenike u brdovita područja na sjeveru. Međutim glavni tajnik UN-a u najnovijem izvješću Vijeću sigurnosti UN-a upozorava da je stanje na terenu još uvijek nesigurno. "Stanje na terenu je...fluidno, s povremenim sukobima oružanih skupina i napadima u cijeloj sjevernoj regiji", naglašava on u izvješću.

HUAIROU - Kineski sud osudio je u nedjelju šogora zatočenog dobitnika Nobelove nagrade Liu Xiaoboa na 11 godina zatvora na temelju optužbi za prijevaru u slučaju koji su aktivisti za ljudska prava nazvali još jednim primjerom službene odmazde nad obitelji Liu. Pristaše Liu Huia kažu da je njegov slučaj izmišljen, usmjeren na sprječavanje sve veće pozornosti boraca za ljudska prava na tešku situaciju Liu Xiae koja se nalazi u kućnom pritvoru od kad je njezin suprug Liu Xiaobo dobio Nobelovu nagradu za mir 2010. godine. Sud u Huairouu, gradu udaljenom sat vožnje sjeveroistočno od Pekinga, osudilo je Liu Huia, menadžera u tvrtki za nekretnine u južnom gradu Shenzhenu, pod optužbom da je prevario muškarca imena Zhang Bing za tri milijuna juana (490.000 dolara), rekao je odvjetnik Mo Shaoping novinarima. Liu Hui je, prema njegovim odvjetnicima, cijelo vrijeme tvrdio da je nevin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙