FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 23. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

HONG KONG - Američki zviždač Edward Snowden, koji je razotkrio američki program za nadzor elektroničkih komunikacija u svijetu, otputovao je u nedjelju iz Hong Konga komercijalnim letom prema Rusiji, no Moskva neće biti njegovo konačno odredište, objavio je South China Morning Post. Vlada Hong Konga objavila je u nedjelju da je Snowden otputovao "dobrovoljno u treću državu zakonitim i uobičajenim kanalima." Poletio je sa zračne luke Chep Lap Kok u 11.04 ujutro Aeroflotovim letom SU213, koji bi trebao sletjeti u Moskvu u 17.15 sati po mjesnom vremenu. Vlada Hong Konga objavila je da obavijestila SAD o njegovu odlasku, dodajući da ne postoji pravna osnova da bi ga u tome spriječila. Washington je u subotu od Hong Konga zatražio Snowdenovo izručenje. Mediji su ranije objavili da bi Snowden mogao zatražiti politički azil na Islandu ili u Ekvadoru.

KABUL - Afganistanski talibani u nedjelju su opovrgnuli informacije objavljene u novinama prema kojima namjeravaju prekinuti mirovne pregovore u Dohi, gdje su prošli tjedan otvorili svoje političko predstavništvo. New York Times u izdanju od petka prenio je da talibanski čelnici raspravljaju o mogućnosti "prekida mirovnih pregovora s Amerikancima i afganistanskom vladom". NYT prenosi izjavu talibanskog dužnosnika koji je želio ostati anoniman, o tomu da su Amerikanci i katarske vlasti iznevjerile obećanje prema kojemu će se talibanima dopustiti korištenje zastave i naziva "Islamski Emirat Afganistan" (što su ga državi nadjenuli talibani kad su došli na vlast 2001.), za predstavništvo u Dohi. No u priopćenju poslanom AFP-u, talibanski glasnogovornik Zabihulah Mudžahid tvrdi da te izjave ne predstavljaju stajalište talibanskog pokreta.

RAMALLAH - Palestinski predsjednik Mahmud Abas prihvatio je u nedjelju ostavku premijera Ramija Hamdale koji je takav svoj potez najavio još u četvrtak. "Predsjednik je prihvatio premijerovu ostavku i odredio ga da vodi prijelaznu vladu", rekao je glasnogovornik palestinskog predsjednika Nabil Abu Rdaina. Reuters navodi da je do ostavke, koja je uslijedila samo dva tjedna nakon preuzimanja dužnosti, prema palestinskim izvorima došlo zbog "spora oko ovlasti" s potpredsjednikom vlade za gospodarstvom Muhamedom Mustafom.

Mustafa, koji vodi i Palestinski investicijski fond i bivši ministar vanjskih poslova Ziad Abu Zamr su bliski Abasu i Fatahu pa su i vjerojatni kandidati za Hamdalinog nasljednika nakon što prođe rok od tri tjedna koji palestinski zakon propisuje u slučaju smjene premijera.

BEJRUT - Najmanje su tri osobe ubijene, a deset ih je ranjeno u napadu koji se u nedjelju dogodio u četvrti Ruknedin u Damasku, izvijestio je sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu. Javna sirijska televizija objavila je da u "samoubilačkom terorističkom napadu koji se dogodio ispred pekarnice u četvrti Ruknedin ima civilnih žrtava". Režim Bašara al-Asada pobunjenike naziva teroristima. Kako prenosi pobunjenička mreža koja djeluje protiv režima pod nazivom Opće povjerenstvo sirijske revolucije, u Ruknedinu su odjeknule dvije eksplozije. Četvrt Ruknedin nalazi se blizu četvrti Barze, poprišta žestokih sukoba između pripadnika sirijske vojske i pobunjenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙