FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 6. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti u svijetu.

LONDON - Britanski princ Harry kvalificirao se za zapovjedanje helikopterom Apache nakon što je uspješno prošao naporan šestosatni letački ispit, objavilo je britansko ministarstvo obrane. Unuk kraljice Elizabete II., poznat u vojsci kao kapetan Wales, tri se godine obučavao za to mjesto, rekao je njegov zapovjednik, pukovnik Tom de la Rue. Harry, treći u nasljednom redu za britansku krunu, vratio se u siječnju s 20-mjesečne misije u Afganistanu, što je bila njegova druga služba u toj zemlji. Harryeva vojna služba ojačala je njegov ugled u Velikoj Britaniji i popravila imidž razmaženog kraljevića.

VENECIJA - Gondolijeri u Veneciji mogli bi biti prisiljeni obavljati alkotest i test na droge, nakon izvješća da su se neki od njih "neprimjereno ponašali". Njihove budalaštine navele su predsjednika udruge gondolijera Nicolu Falconia da predloži testiranja, prenosi agencija ANSA. To se pitanje nametnulo nakon nedavnog incidenta u kojem je jedan gondolijer snimljen kako se skida i skače u kanal. Čini se kako je mladi Venecijanac sudjelovao u obredu inicijacije kako bi postao "ganser" ili gondolijerov pomoćnik. Falconi je rekao da će u ponedjeljak predložiti vijeću nenajavljene alkotestove i testiranje na droge, kao i to da se oni primjenjuju na sve koji upravljaju svim vrstama plovila u "gradu na vodi".

RIO DE JANEIRO - Podaci brazilske vlade pokazuju daljnji porast u smanjenju šumskog pokrova na području Amazone, što bi moglo dovesti do potpunog preokreta u napretku koji je prošlih godina postignut u borbi protiv deforestacije na tom području. Satelitske snimke brazilske svemirske agencije pokazuju da je tijekom svibnja uništeno 465 četvornih kilometara šume, što je skoro pet puta više nego što je zabilježeno u istom razdoblju 2012. godine. Vjeruje se da su do nepovoljnih promjena doveli u prvom redu vladini infrastrukturni projekti, promjene u dugoročnoj politici zaštite okoliša i promjene cijene soje i ostalih poljoprivrednih proizvoda radi čije se proizvodnje krče šume.

SYDNEY - Australska noćna papiga, koja skakuće poput klokana i nije viđena u prirodi više od stoljeća, snimljena je nedavno u saveznoj državi Queensland, rekao je jedan australski prirodoslovac. Znanstvenici su dosadašnje poznavanje ugrožene noćne papige temeljili na povremenim pronalascima mrtvih primjeraka i snimkama njezina noćnog glasanja. "Čuo sam je na jednom mjestu, a tražio sam je na stotinama lokacija", rekao je John Young, prirodoslovac i autor dokumentaraca o prirodi. "Najčudnija stvar s tom papigom, koja živi na tlu, jest da skakuće poput klokana", dodao je Young. Youngova filmska snimka papige kulminacija je njegove 15-godišnje potrage za tom iznimno rijetkom pticom. Australska noćna papiga je mala žućkasto-zelena papiga sa smeđim mrljicama. Danju se skriva u visokoj travi, a noću je aktivna. Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) stavila je 2012. australsku noćnu papigu na popis kritično ugroženih vrsta.

NEW YORK - Najveći izjelice hot-dogova na svijetu obranili su svoje naslove na godišnjem natjecanju u New Yorku, a pobjednik Joey Chestnut je čak popravio svoj rekord uz 69 hot-dogova u deset minuta. Prvakinja Sonya Thomas je s 37 hot-dogova odnijela tijesnu pobjedu u ženskoj konkurenciji. Joey Chestnut, 29-godišnjak iz Kalifornije koji ima 95 kg, osvojio je sedmu uzastopnu pobjedu, daleko ispred drugoplasiranog s 51 hot-dogom. On je time srušio dosadašnji rekord Japanca Takerua Kobayashija koji je od 2001. do 2006. šest puta zaredom osvajao titulu. Natjecanje u prežderavanju hot-dogova održava se svake godine na američki državni praznik u Coney Islandu u New Yorku, u ozračju sajma, s tisućama posjetitelja koji urlajući podržavaju svoje favorite. Prvo natjecanje je održano 1916. kada je pobjednik pojeo 13 hot-dogova u 10 minuta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙