FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 15. lipnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LIMA

Tisuću dvije stotine zatvorenika izvelo je vježbu aerobika "full body", uz tehno glazbu, višebojne kostime i u savršenom skladu, u cilju postizanja Guinessovog rekorda u zatvoru u Limi. Vježbanje koje je trajalo tri sata odvijalo se u petak u dvorištu zatvora pod okom kamera i uz ohrabrenja drugih zatvorenika zatvora Lurigancho, u istočnom dijelu Lime. Podignut 1960., Lurigancho danas broji više od 9000 zatvorenika. Direktor zatvora Tomas Garay rekao je da je svakodnevno trosatno vježbanje promijenilo ponašanje zatvorenika i smanjilo za 60 posto potrošnju droge i alkohola unutar kaznionice.

LONDON

Princ William bit će prvi britanski kralj kojem su dokazani indijski korijeni nakon što su genetičke analize potvrdile izravnu vezu s najmnogoljudnijom nacijom u Commonwealthu. Njegov DNK iz uzoraka sline povezan je sa ženom za koju se sada zna da je bila barem polu-Indijka, po znanstvenicima Sveučilišta u Edinburghu, prenosi portal France24. Do sada se pretpostavljalo da je Eliza Kewark, vojvodina pra-pra-pra-pra-pra baka rođakinja, bila Armenka, no geni preneseni po ženskoj liniji pokazali su da je bila barem polu-Indijka, objavio je The Times.

CANBERRA

Radijski voditelj u Australiji dobio je otkaz jer je pitao premijerku Juliu Gillard u intervjuu uživo je li njezin partner homoseksualac, javlja BBC. Howard Sattler je rekao Gillard da njezin partner Tim Mathieson, s kojim je sedam godina, mora biti homoseksualac zato što je frizer. Gillard je okarakterizirala njegove komentare kao apsurdnu generalizaciju. Fairfax radio svog je djelatnika, koji se ispričao za svoje komentare nakon tog intervjua, prvo suspendirao, a zatim mu dao otkaz.

LONDON

Promjene raspoloženja, valovi vrućine i noćno znojenje - klasični su simptomi menopauze, a za nju su krivi muškarci, kažu kanadski stručnjaci. Evolucijski genetičari sa sveučilišta McMaster u Hamiltonu tvrde da je tendencija muškaraca da biraju mlađe žene za 'parenje' dovela do toga da je fertilitet starijim ženama postao suvišan. Njihove tvrdnje objavljene su u časopisu "Plos", a prenosi ih BBC. Znanstvenici dugo nisu imali odgovor na činjenicu da je ljudska vrsta jedina čiji ženski spol nije reproduktivan cijeli život. Ranije teorije najviše su se bazirali na tzv. "učinak bake" koji sugerira da su žene izgubile fertilitet u dobi u kojoj možda ne bi mogle doživjeti da im dijete odraste i umjesto toga pripremile se evolucijski za vođenje brige o djeci mlađih žena. Menopauza je stoga bila blokada koja je starijim ženama onemogućila reprodukciju. Teorija kanadskih znanstvenika, međutim, sugerira obrnuto. Manjak reprodukcije doveo je do menopauze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙