FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 30. lipnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta

PILTON - Više desetaka tisuća osoba dočekalo je u subotu navečer s velikim oduševljenjem Rolling Stonese na festivalu u Glastonburyju, na jugozapadu Engleske, gdje je grupa nastupila prvi put u više od 50 godina karijere. "Ako je ovo prvi put da vidite grupu, morat ćemo se vratiti", kazao je gotovo 70-godišnjak Mick Jagger gomili prisutnih od kojih većina nije bila rođena kad su Stonesi počeli priređivati prve koncerte. Jagger je koncert počeo izvodeći klasik iz 1968. "Jumpin' Jack Flash" s vatrometom u pozadini. U više od dva sata glazbe, Stonesi su oduševili prisutne nizom klasika, ali i country pjesmom "Glastonbury Girl". Obožavatelji su mjesta zauzimali i do 12 sati prije početka spektakla koji je kulminirao s "You Can't Always Get What You Want" i "Satisfaction".

AVAZA - Američka pop-diva Jennifer Lopez pjevat će u subotu navečer u jednom ljetovalištu na Kaspijskom moru na rođendanskoj proslavi Gurbangulija Berdymuhamedova, predsjednika Turkmenistana, jedne od najzatvorenijih zemalja svijeta. Pretpostavlja se da je J. Lo prva zapadna zvijezda koja će nastupiti u toj bivšoj sovjetskoj republici središnje Azije, poznatoj po velikim rezervama plina i grubim kršenjima ljudskih prava. Ona će pjevati sa zvijezdama iz Ukrajine, Rusije i Turske na koncertu za 56. rođendan turkmenistanskog predsjednika u gradu Avaza, oko 400 km sjeverozapadno od Aškabada.

ZAGREB - Biolog sa sveučilišta u Bonnu František Baluška smatra da biljke posjeduju inteligenciju, jer inače ne bi mogle preživjeti, a američki znanstvenici otkrili su dnevni ritam kupusa, objavila je njemačka televizijska mreža NTV. "Biljke moraju biti inteligentne kako bi mogle rješavati svoje probleme", tvrdi Baluška, biolog s instituta za staničnu i molekularnu botaniku sveučilišta u Bonnu. Biljke su izložene stresu, u prvom redu zbog nedostatka vode, zbog prirodnih neprijatelja i utjecaja okolice, tvrde biolozi. Biljke stoga "neprestano skupljaju informacije iz okolice i prilagođavaju im se", rekao je Baluška. "A to je moguće samo uz pomoć inteligencije. Jer moraju razvrstati različite vrste informacija, a to nije jednostavna zadaća", pojasnio je. Stručnjaci sa sveučilišta Rice u Houstonu ustanovili su da kupus ima vlastiti dnevni ritam koji se nastavlja i nakon berbe, u glavicama kupusa koje leže u regalima trgovina. U glavicama se mijenja količina tvari, uz pomoć kojih se kupus brani od gusjenica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙