FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 23. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

GAZA/RAMALLAH - Erupcija radosti izbila je palestinskim gradovima nakon što je pjevač Mohammed Assaf iz Gaze pobijedio na natjecanju "Arapski Idol", bliskoistočnoj verziji "Američkog Idola", u finalnoj večeri održanoj u subotu u Bejrutu. Dvadesetdvogodišnjeg Mohammeda Assafa, skromnjih korijena iz izbjegličkog kampa, zavoljeli su milijuni televizijskih gledatelja koje je osvojio svojim pjevanjem palestinskih domoljubnih i narodnih pjesama.

Nakon gledanja Assafove pobjedu na velikim ekranima u pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali, deseci tisuća Palestinaca proslavili su je uz vatromet, plesom na ulicama i glasnim puštanjem njegove glazbe iz zaustavljenih automobila, stvarajući prometne gužve. "To pokazuje da Palestinci nisu samo za borbu, nego se mogu i veseliti i stvarati sjajnu umjetnost", rekao je široko se osmjehujući vladin zaposlenik Awad Najib, nakon masovnog gledanje ispred predsjedničke palače u Ramallahu na Zapadnoj obali.

LOS ANGELES - Slavni glumac Brad Pitt zbog prosvjeda u Brazilu otkazao je dolazak u Rio de Janeiro gdje je trebao promovirati svoj film "Svjetski rat Z", priopćio je Paramount. "Cijela ekipa filma izražava poštovanje i obzir prema narodu Brazila u ovo krizno vrijeme", navodi se u priopćenju Paramounta o otkazivanju promocije koja je trebala biti održana u ponedjeljak. Brazil potresaju veliki socijalni prosvjedi koje, po rezultatima najnovijih anketa, podržava 75 posto stanovnika te južnoameričke zemlje. Brazilci prosvjeduju zbog lošeg stanja javnih usluga, posebno javnog prijevoza, dok vlada troši 11 milijardi dolara na pripremu svjetskog prvenstva u nogometu 2014. godine.

BARCELONA - Argentinska nogometna zvijezda Lionel Messi spreman je u cijelosti isplatiti porezni dug, priopćio je odvjetnički ured koji zastupa intrese nogometaša Barcelone. "Vjerujemo da je naš klijent ispunio sve svoje novčane obveze, a ako bude potrebno platit će i zaostatak za iznose koji mu se stavljaju na teret", priopćili su iz odvjetničkog ureda. Time bi Messi izbjegao optužbu za utaju poreza. Messi je spreman platiti dug iako odbija optužbe da je zajedno sa svojim ocem navodno utajio porez od četiri milijuna eura.

TOKIO - Japanski vulkanski stožac prekriven snijegom, gora Fuji, od subote se diči statusom Unescove svjetske baštine, objavljeno je na Unescovoj internetskoj stranici sa sastanka u Kambodži. To tijelo Ujedinjenih naroda odabralo je Fuji kao "kulturnu", a ne kao "prirodnu" baštinu. Planina Fuji, kaže se u Unescovu objašnjenju, "inspiracija je slikarima i pjesnicima i već stoljećima hodočasničko odredište". Planina Fuji, sjeverozapadno od Tokija, najviša je planina u Japanu, visoka 3776 m. Na vedar dan, taj se aktivni vulkan koji je zadnji put erumpirao prije nešto više od tristo godina vidi i iz glavnoga grada. Tema Fujija redovita je na povijesnim japanskim umjetničkim djelima, a jedna je i od 'triju svetih gora', uz Tate i Haku koje su obje u središnjem Japanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙