FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 5. srpnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Nepoznati kupac platio je za pramen kose Micka Jaggera 6.000 dolara, dvostruko više od početne cijene, objavila je u četvrtak aukcijska kuća Bonhams. Kosu je prodala bivša Jaggerova djevojka Chrissie Shrimpton, sestra poznate britanske manekenke iz 60-tih godina 20. stoljeća Jean Shrimpton, koja je Jaggera upoznala kao nepoznata studentica London School of Economics. Pramen kose je zajedno s kovertom na kojoj je pisalo "Kosa Micka Jaggera nakon što ju je oprao i ošišao Chris na Rose Hill Farm", prodan je na dražbi na kojoj se prikupljao novac za zakladu Changing Faces, koja radi s ljudima oštećena lica. List papira na kojoj je britanski pjevač David Bowie napisao riječi pjesme "The Jean Genie" prodan je za 18,750 funti, a gitara Jimmya Pagea iz Led Zeppelina za 26,250 funti na dražbi na kojoj su prodani brojni drugi predmeti poznatih osoba iz svijeta glazbe, filma i industrije zabave.

NEW YORK - Točno na vrijeme za američki nacionalni praznik 4. srpnja, Kip slobode ponovno je otvoren u četvrtak u New Yorku, osam mjeseci nakon uragana Sandy koji je uzrokovao milijune dolara štete. Tisuće oduševljenih turista stiglo je na Liberty Island, otočić južno od Manhattana gdje se nalazi kip visok 93 metra a težak 200 tona, jedna od najpoznatijih atrakcija na svijetu. Uragan Sandy koji je pogodio isočnu obalu SAD-a 29. listopada, poplavio je 75 posto Liberty Islanda. Oba pristaništa su uništena kao i električna, telefonska i toplinska mreža. Otada je pristanište u potpunosti obnovljeno. No, neki dijelovi otoka u četvrtak su bili još nepristupačni. Sporedne zgrade, previše oštećene, morat će se srušiti, objašnjava John Warren, glasnogovornik nacionalne službe za parkove. Šteta uzrokovana uraganom procijenjena je na 59 milijuna dolara za Liberty Island kao i susjedni Ellis Island, ulazna vrata u SAD za milijune imigranata početkom 20. stoljeća. Troškovi su u međuvremenu porasli na 77 milijuna dolara, rekao je John Warren. Ellis Island, jako oštećen, ostaje zatvoren. Kip slobode svake godine ugošćuje više od 3,5 milijuna posjetitelja. Godine 2011. ostvario je gospodarsku aktivnost od 174 milijuna dolara. Od 1984. nalazi se na listi svjetske baštine UNESCO-a.

LONDON - Britanski heavy metal bend Motorhead prisiljen je otkazati sve festivalske nastupe ovog ljeta zbog bolesti frontmena Lemmyja, javlja Reuters. Lemmy (67), pravim imenom Ian Kilmister, ispričao se u četvrtak svim fanovima zbog otkazivanja šest koncerata u Njemačkoj, Francuskoj i Rusiji. Umanjio je svoje zdravstvene probleme, rekavši da će najesen biti u punom pogonu. Bend je već otkazao tri koncerta u lipnju zbog Lemmyjevih problema s krvnim podljevima. "Bila je ovo teška odluka jer ne želim razočarati fanove, posebno u vrijeme kad je ekonomsko stanje loše, a ljudi daju novac da nas vide. Međutim, ponekad ne možete ništa drugo nego slušat liječničke naredbe", kaže Lemmy u izjavi na internetskoj stranici benda. Motorhead, najpoznatiji po albumima Ace of Spades i No Sleep 'til Hammersmith, na svjetskoj je metal i rock sceni od 1975. godine.

LOS ANGELES - Američki reper 50 Cent optužen je za obiteljsko nasilje i vandalizam nakon sukoba s majkom njegova djeteta, objavio je u srijedu ured losangeleskog tužitelja u priopćenju. Reper, pravim imenom Curtis James Jackson III (37), optužen je da je udario "žensku osobu" i uništio 7100 dolara vrijednu imovinu u njezinu stanu u Los Angelesu. Optužen je za obiteljsko nasilje i vandalizam, kazao je glasnogovornik okružnog tužitelja Frank Mateljan. 50 Cent, koji je prodao 20 milijuna nosača zvuka diljem svijeta, nogom je razvalio vrata stana i razbio dio namještaja, luster i televizor. Povod za obiteljsko nasilje bila je navodna njezina nevjera, kazao je Mateljan. Djevojku Mateljan nije imenovao, ali je rekao da se radi o njegovoj bivšoj djevojci i majci njegova sina.

SAN FRANCISCO - Izumitelj računalnog miša, Doug Engelbart, umro je u utorak navečer u 89. godini u Kaliforniji od zatajenja bubrega, izjavila je njegova najstarija kći Gerda. Svoj trenutak slave doživio je relativno rano u karijeri, jednog zimskog popodneva 1968. godine kada je održao jednosatnu prezentaciju u San Franciscu na kojoj je predstavio brojne vizionarske ideje, a desetljećima kasnije to se predavanje smatra "majkom svih prezentacija". Govoreći pred tisuću vodećih stručnjaka, Engelbart, računalni znanstvenik s Istraživačkog instituta Stanforda (SRI), tada je predstavio kockasti uređaj s dva rotirajuća diska nazvan "indikator položaja x-y za ekran". Bio je to prvi računalni miš. Osim toga, Engelbart je tada održao prvu videokonferenciju te predstavio teoriju o povezivanju stranica s informacijama na temelju koje će kasnije nastati arhitektura weba. SRI je kasnije patentirao tehnologiju miša i prodao ju Appleu za 40.000 dolara, koji je svog prvog računalnog miša pustio u prodaju s računalom Lisa 1983. godine.

ZAGREB/PERM - Policija je otvorila istragu protiv liječnika u ruskom gradu Permu koji je šakom udario tek operiranog pacijenta u bolničkom krevetu, a koji je ubrzo poslije toga umro, javljaju ruski mediji. Liječnik će kazneno odgovarati zbog namjernog nanošenja povrede ljudskom zdravlju što je rezultiralo smrću pacijenta. Žrtva je 61-godišnji muškarac iz regije Kirova koji je hospitaliziran u bolnici u Permu gdje je bio podvrgnut planiranoj operaciji srca. Prema video snimci bolničke kamere, koja je kasnije objavljena na internetu, liječnik je udario pacijenta šakom u grudni koš nakon operacije. Pacijent je kasnije preminuo na odjelu intenzivne njege. Istraga bi trebala pokazati je li pacijent umro zbog udarca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙