FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV:: Svijet uz kavu

ZAGREB, 1. lipnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

PEKING - Od krivotvorenja vjenčanih listova kako bi mogli otići na medeni mjesec na Maledive do dopuštanja djeci da vrše nuždu usred zračne luke na Tajvanu, u posljednje vrijeme nižu se slučajevi nepristojnosti i neodgojenosti kineskih turista u inozemstvu, koji su natjerali kinesku javnost da se počne pitati što se to događa s Kinezima kad krenu u svijet. Zahvaljujući internetskim blogovima u Kini, priče o kineskim turistima koji se neprimjereno ponašaju šire se zemljom, izazivajući gađenje, ljutnju i potragu za uzrocima. Dok su se u prošlosti takva izvješća odbacivala kao napadi na ugled kineskih putnika, ljudi u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu počinju se sada pitati zašto se njihovi sunarodnjaci u inozemstvu ponašaju tako loše. "Objektivno govoreći, naši se turisti smatraju neciviliziranima", izjavio je Liu Simin, znanstvenik u Centru za turistička istraživanja Kineske akademije društvenih znanosti. Kad je nedavno objavljeno da je 15-godišnji Kinez urezao svoje ime u 3.500 godina star hram u Luksoru u Egiptu, uzbuđenje je bilo toliko da je o tome bilo riječi i u kineskom ministarstvu vanjskih poslova.

PARIZ - Prodajom na dražbi dijela vina iz podruma predsjedničke Elizejske palače - 1.200 butelja visokokvalitetnih vina, konjaka i šampanjca - u četvrtak i u petak u Parizu, ostvaren je prihod od 718.000 eura uključujući troškove, što je više nego dvostruko više od procjene, priopćila je dražbovna kuća. Među najljepšim ponudama bila je butelja Petrusa iz 1990. procijenjena na 2.200/2.500 eura, prodana za 7.625 eura (troškovi uključeni). Dvije butelje Chateau Latoura, vrhunskog vina Pauillac proizvedenog 1982., procijenjene na 2.000, odnosno na 2.200 eura, prodane su po 4.625 eura. Odmah u četvrtak, prvi dio prodaje donio je 295.663 eura, s dvjema buteljama Petrusa 1990. procijenjenim na 5.500 i 5.800 eura.

ZAGREB - Najpoznatiji njemački pjevač, kralj šlagera Heino, nikad u životu nije pročitao knjigu, priznao je novinarima u petak. Heinz Georg Kramm, umjetničkog imena Heino, već desetljećima vlada popularnom glazbom u Njemačkoj. 74-godišnji pjevač, poznat po svojoj plavoj frizuri i crnim sunčanim naočalama koje uvijek nosi, u svojoj je domovini jedna od najpoznatijih osoba, a izvedbama šlagera i narodnih pjesama već pedeset godina vlada njemačkom popularnom glazbom. Ni sam ne zna koliko je zlatnih i platinastih ploča osvojio, po njegovim hitovima snimani su filmovi i televizijske serije. Heino nosi sunčane naočale zbog rijetke bolesti koja utječe na izgled očiju. Vlasti u gradu u kojemu živi čak su mu bile izdale osobnu iskaznicu s fotografijom na kojoj nosi sunčane naočale, ali su mu je državne vlasti oduzele. "Knjige su mi uvijek bile dosadne. Na katoličkoj dječačkoj školi u Duesseldorfu jednom sam pogledao u Bibliju, a prije toga prelistao sam jednu dječju slikovnicu. I to je bilo to", izjavio je za list Hamburger Morgenpost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙