FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 23. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vlada trenutno ne razmišlja o produženju radnog vijeka u Hrvatskoj jer je ta mjera primjerena za države koje imaju nisku stopu nezaposlenosti, a mi smo daleko od toga, izjavio je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Hrvatska trenutno ima 330.000 nezaposlenih, od toga 130.000 mladih, pa dok ne počne otvarati radna mjesta i smanjivati nezaposlenost produženje radnog vijeka nije opcija, bar ne u skoroj budućnosti, rekao je Mrsić prigodom otvaranja konferencije "Kako do pravednog i održivog mirovinskog sustava". Po njegovim riječima, najava mjere zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (tzv. volontiranje za 1600 kuna) naišla je na veliki interes tako da u Ministarstvu sada nastoje u to uključiti i ljude koji su završili fakultet prije desetak godina, a nisu uspjeli doći do godine dana radnog iskustva.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava je na današnjoj konferenciji "Kako do pravednog i održivog mirovinskog sustava" podsjetio da se u mirovinsku reformu krenulo prije desetak godina, no političkom odlukom reforma je zaustavljena 2003. i potom osam godina stavljena "na čekanje". U ožujku ove godine imali smo 1.450.000 osiguranika i 1.215.000 umirovljenika, tako da je odnos osiguranika i umirovljenika 1,19 prema 1, što je najmanji omjer u hrvatskoj povijesti. Istodobno rashodi mirovinskog sustava popeli su se na tri milijarde kuna mjesečno, upozorio je Mrsić. Posljednjih godina mirovine su u padu, kao posljedica osmogodišnje "hibernacije" mirovinske reforme, a ako se u sustavu ništa ne promijeni, nastavit će trajno padati, ocijenio je stručnjak Svjetske banke Zoran Anušić. Preporučio je Vladi da otkloni razlike prouzročene dodatkom od 27 posto koje je dobio dio umirovljenika, kao i da zatvori mogućnost izlaska iz drugog stupa. Trebalo bi povećati stopu doprinosa za drugi stup na 10 posto, te s vremenom, do 2030. godine, povisiti dobnu granicu za odlazak u mirovinu na 67 godina. Znanstveni suradnik s Ekonomskog instituta Daniel Nestić upozorio je pak da su mirovine iz oba stupa od 17 do 22 posto niže od mirovina samo iz prvog stupa, te da će ubuduće prosječna mirovina, ako se ništa ne poduzme, sve više zaostajati u odnosu na prosječnu plaću. No, to ne znači da treba ukinuti drugi stup, kako neki predlažu. Mješoviti sustav (prvog i drugog stupa) ipak osigurava stabilnost mirovina, iako su one niže, pa se treba kloniti ishitrenih poteza, kaže Nestić.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Zoran Milanović i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić sastali su se danas s izaslanstvom kineske brodarske kompanije China Ocean Shipping Company (COSCO), s kojima su razgovarali o aktivnostima i planovima COSCO-a u Srednjoj Europi s posebnim naglaskom na Luku Rijeka, izvijestili su vladini Odnosi s javnošću. COSCO je najveća kineska i jedna od najvećih svjetskih kompanija specijaliziranih za pružanje cijele palete usluga u pomorskom prometu, od kontejnerskog prijevoza do logističkih servisa i to preko mreže svojih kompanija po cijelom svijetu. Ministar Hajdaš Dončić izjavio je nakon sastanka kako se razgovaralo o potencijalu luke Rijeka i razvoju željezničke mreže. Smatra kako je vrijeme za konkretizaciju infrastrukturnih projekata, prije svega rekonstrukciju postojeće željezničke pruge Rijeka - Zagreb i izgradnju nizinske pruge Rijeka - Zagreb - Koprivnica - Botovo, koncesijskim modelom. Time bismo, kaže Hajdaš Dončić, riješili problem kineskih kompanija koje vide svoj interes u skraćivanju trajanja prijevoza, a time i transportnih troškova. Predsjednik uprave COSCO-a Wei Jiafu kazao je da se razgovaralo o tome kako se mogu realizirati projekti od zajedničkog interesa. Osim što je vrlo lijepa, Hrvatska je zemlja s veoma povoljnim zemljopisnim položajem pa je zanimljiva za prometne projekte, posebice luke i aerodrome. Posebno je interesantna luka Rijeka, ali razgovarali smo i o drugim projektima, rekao je Wei Jiafu.

ZAGREB - Negativni sentiment na inozemnim burzama i oštar pad cijene dionice HT-a danas su na Zagrebačkoj burzi povukli Crobexe u minusu oko jedan posto. Crobex indeks oko podneva bio je na gubitku 1,08 posto, na 1.808 bodova, a Crobex10 0,95 posto, na 989 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,66 milijuna kuna, što je otprilike milijun manje nego u petak u ovo doba. Dionica HT-a zasad je jedina s milijunskim prometom. Do podneva je njome ostvareno 3,09 milijuna kuna prometa, a cijena joj je potonula 4,18 posto, na 203,23 kune. „U najvećem fokusu investitora dionica je HT-a. S obzirom da je danas nastupio ex dividend day, odnosno tom dionicom trguje se bez prava na drugi dio dividende, očekivano je cijena te dionice korigirana naniže otprilike za taj iznos. U ostatku tržišta trgovanje je mirno“, ističe Nikolina Medić, financijska analitičarka Zagrebačke banke. Nešto više trguje se i dionicom Petrokemije, kojom je ostvareno 606.000 kuna prometa. Pritom joj je cijena pala 2,12 posto, na 290 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na tečajnu listu utvrđenu u prošli petak oslabila prema euru za 0,17 posto, pa je srednji tečaj eura po prvi put od početka ovog mjeseca premašio 7,5 kuna. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,510882 kune. Zadnji je put srednji tečaj eura bio iznad 7,5 kuna na tečajnoj listi HNB-a utvrđenoj 2. travnja kada je iznosio 7,513 kune. Na vrijednosti su prema kuni dobile danas i ostale promatrane inozemne valute, šicarski je franak ojačao za 0,17 posto, američki dolara za 0,29 posto, a britanska funta za 0,30 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 6,251775 kuna, dolara 5,711697 kuna, a funte 9,192121 kunu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙