FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 10. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda još nije uputila konačni zahtjev za nužnim poskupljenjem električne energije, odgovorili su danas iz HEP-a na upit o najavama nekih medija da bi HEP mogao zatražiti poskupljenje struje za 22 posto, a Vlada odobriti 15-postotno poskupljenje. "HEP još nije uputio konačan zahtjev za korekcijom cijena, no iz HEP-a su u prethodnom razdoblju išli zahtjevi koji nisu realizirani. Primjerice, regulatorna agencija dala je pozitivno mišljenje na korekciju proizvodne komponente iz zahtjeva HEP-a iz ožujka 2010. godine. No prethodna Vlada nije preuzela odgovornost i provela potrebne mjere", navodi se u odgovoru HEP-a. Ističu pritom kako je obveza HEP-a održati sustav stabilnim, a što je moguće osiguranjem financijske stabilnosti sustava. "Korekcija cijena je stoga nužna jer je okruženje u kojem tvrtka posluje izrazito nepovoljno - već 16 uzastopnih mjeseci je suša, pa je proizvodnja u hidroelektranama u prvom kvartalu za 56 posto manja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. HEP-u su stoga povećani proizvodni troškovi zbog povećanih rashoda za goriva u termoelektranama, kao i troškovi nabave električne energije na tržištu", navode iz HEP-a.

ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do 6. travnja izvršila je isplatu potpora (za izravna plaćanja) u ukupnom iznosu od 736,56 milijuna kuna za 78.007 subjekata, što čini 86,88 posto ukupnog broja gospodarstava s odobrenim zahtjevima za potpore, priopćili su danas iz Ministarstva poljoprivrede. Iz resornog ministarstva pritom napominju kako su pri obradi podnesenih zahtjeva uočeni problemi poput neispravnih brojeva računa kod 3,73 posto korisnika kojima će se još naknadno isplatiti 36,7 milijuna kuna. Navode i kako su također izvršene i 100-postotne isplate za dohodovnu potporu u ukupnom iznosu od 82,36 milijuna kuna za 12.171 subjekt, a zbog neispravnih računa kod 3,64 posto subjekata, naknadno će biti isplaćeno još 2,93 milijuna kuna.

POREČ - Ova će godina za turizam biti izazovna, želja je da se ponove fizički pokazatelji iz 2011. s nešto boljim financijskim rezultatima, a očekujemo da bi prihod od turizma mogao doseći sedam milijardi eura, u čemu će Istra sudjelovati s 30 posto, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić koji je danas u Poreču obišao gradilište hotela "Parentium" te se susreo s predstavnicima istarskog turističkog gospodarstva. Ministar Ostojić je izrazio zadovoljstvo tijekom rekonstrukcije ovog porečkog hotela istaknuvši kako je riječ o najvećoj ovogodišnjoj turističkoj investiciji u Hrvatskoj, vrijednoj 22 milijuna eura. Predsjednik Uprave tvrtke "Laguna Poreč" Neven Staver kazao je kako je hotel "Parentium", jedan od istarskih brendova u hotelijerstvu, do sada raspolagao sa 666 postelja na razini tri zvjezdice, a nakon temeljite rekonstrukcije bit će pozicioniran na razini četiri zvjezdice sa 269 soba. Dodao je da je rekonstrukcija započela u studenome prošle godine i trajat će do kraja srpnja. Ostojić nije komentirao turističke pokazatelje tijekom Uskrsa. Kada je Uskrs ranije nego inače te kada vremenske prilike nisu sjajne nerealno je očekivati rezultate na prošlogodišnjoj razini, rekao je.

ZAGREB - Koincidentni ekonomski indikator - CEIZ indeks je u veljači zabilježio smanjenje vrijednosti za 0,27 indeksnih bodova u odnosu na siječanj, što je sedmo uzastopno smanjenje mjesečne vrijednosti tog indeksa, izvijestili su danas iz Ekonomskog instituta Zagreb. Smanjenje vrijednosti CEIZ indeksa sugerira da je sredinom prvog tromjesečja ove godine hrvatsko gospodarstvo zabilježilo dodatno usporavanje aktivnosti u odnosu na zadnje tromjesečje 2011. i početak prvog tromjesečja ove godine. Smanjenje vrijednosti CEIZ indeksa u siječnju i veljači 2012. stoga ukazuje da se može očekivati pad desezonirane vrijednosti BDP-a u prvom tromjesečju 2012. Budući da se desezonirana vrijednost BDP-a smanjila i u zadnjem tromjesečju prošle godine, smanjenje vrijednosti BDP-a u prvom tromjesečju ove godine istovremeno bi značilo i novi ulazak hrvatskoga gospodarstva u recesiju, navode iz Ekonomskog instituta. Svrha je CEIZ indeksa, mjesečnog složenog indikatora poslovnog ciklusa, pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnog ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnog ciklusa.

ZAGREB - Tijekom ovogodišnjega produženog uskrsnog vikenda, od petka 6. do ponedjeljka 9. travnja, na autocestama u Hrvatskoj bilo je manje vozila, a ostvareni su i manji prihodi od cestarine nego za vrijeme prošlogodišnjih uskrsnih blagdana koji su bili kasnije, a turisti su ih dijelom povezali i s prvomajskim praznicima, pokazuju podaci koncesionara. Na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta bilo je ukupno 330.572 prolaska vozila kroz naplatne postaje pri čemu je naplaćena cestarina od 11,98 milijuna kuna bez PDV-a. U odnosu na prošlogodišnji uskrsni vikend, koji je bio više od dva tjedna kasnije nego ove godine, na autocestama HAC-a prometovalo je 17,6 posto manje vozila, a prihod od cestarine manji je 21 posto. Na naplatnim postajama koncesionara Autocesta Rijeka - Zagreb, tijekom proteklog blagdanskog vikenda i na uskrsni ponedjeljak bilo je 152.910 prolazaka vozila, što je 22,2 posto manje nego u prošlogodišnjem uskrsnom produženom vikendu. Na autocesti Zagreb - Macelj evidentirano je 59.368 vozila ili 15,6 posto manje nego za prošlogodišnje uskrsne blagdane.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvareno 16,5 milijuna kuna redovnog prometa, dioničkom indeksu Crobexu vrijednost pala za 0,66 posto, na 1.830,98 bodova, a dobitnica dana je dionica Zvečeva sa rastom cijene većim od 26 posto. Istodobno je specijaliziranom indeksu Crobex10 vrijednost porasla, za 0,25 posto, na 993,28 bodova. Svega tri dionice danas su ostvarile promete iznad milijun kuna, od kojih najveći od 5,6 milijuna kuna dionica Petrokemije. Cijena te dionice pala je 6,13 posto, na 318,99 kuna. Pad cijene od 0,92 posto, na 108 kuna, zabilježila je dionica Valamar Adria Holdinga ostvarivši 2 milijuna kuna prometa. Dionica HT je uz blagi 0,05 postotni pad cijene, na 217,89 kuna, imala je 1,5 milijuna kuna prometa. S porastom cijene od 26,38 posto, na 139 kuna, danas se ističe dionica Zvečeva. Na upit Zagrebačke burze vezano uz medijske napise o ulaganjima u toj požeškoj tvrtci iz prehrambene industrije Zvečevo izvijestili su danas da je tijekom prošle godine započela investiciju u novu liniju za proizvodnju čokolade vrijednu 2,7 milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙