FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 6. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Radnicima Diokija danas je isplaćena prva od pet zaostalih plaća, a ostale plaće trebali bi dobiti idućeg tjedna, potvrdio je Hini predsjednik Nadzornog odbora (NO) Diokija Zdravko Rumenović. Sredstva za isplatu plaća osigurana su prodajom Diokijeve nekretnine - industrijskog kolosijeka koji prolazi zemljištem u vlasniku Diokija, a za koji je interes iskazao HŽ, rekao je Rumenović koji je predstavnik radnika u NO-u. NO je odobrio prodaju te nekretnine kako bi se isplatile plaće zbog koji je 450 radnika Diokija više tjedana blokiralo pogone na Žitnjaku te organiziralo prosvjede pred Ministarstvom gospodarstva. Idući korak je pokretanje proizvodnje, što bi trebao organizirati novi direktor Leo Dolezil koji je na tu dužnost imenovan krajem ožujka sa zadatkom da osigura isplatu zaostalih plaća, provedbu vlasničke tranzicije i cjelovitog restrukturiranja društva. Po Rumenovićevim riječima, prva bi se mogla pokrenuti tvornica polistirena na Žitnjaku, no nije želio nagađati kada bi se to moglo dogoditi. Uz pokretanje proizvodnje, nova Uprava treba provesti vlasničko restrukturiranje nakon što je bivši većinski vlasnik Diokija Robert Ježić potpisao sporazum kojim su ključni vjerovnici - Hypo banka, Zaba, Raiffeisen banka, te HEP i HŽ, pretvorili svoja potraživanja u vlasničke udjele. Obveze Diokija prema bankama i ostalim vjerovnicima iznosile su krajem prošle godine ukupno 1,17 milijardi kuna, od čega je dug bankama iznosio 785 milijuna kuna.

RIJEKA - Radnicima Dine Petrokemije, članice Dioki Grupe, danas je isplaćen neisplaćeni dio plaća za rujan i listopad prošle godine, a ostale neisplaćene plaće očekuju se sljedećeg tjedna, izjavio je danas direktor Dine Milan Cvetrežnik. Cvetrežnik je rekao da su danas radnicima Dine, iz Omišlja na Krku, isplaćene plaće za rujan i za listopad prošle godine, koje nisu bile u cijelosti isplaćene. Isplata ostalih plaća, koja ovisi o deblokadi računa tvrtke, očekuje se sljedećeg tjedna, kazao je. U tijeku su završni pregovori s partnerima, pa očekujemo da bi se u Dini uskoro mogla nastaviti proizvodnja, rekao je Cvetrežnik dodajući da su za pokretanje proizvodnje u Dini potrebna tri tjedna priprema.

RIJEKA - Na Kvarneru se u prva tri mjeseca ove godine odmaralo 77.711 turista, a ostvareno je 210.960 turističkih noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine rast za tri posto u dolascima i za osam posto u noćenjima, podaci su primorsko-goranske Turističke zajednice. Najviše noćenja ostvareno je na opatijskoj rivijeri (52,89 posto), na području Rijeke (11,49 posto), Malom Lošinju (10,74 posto) i u Gorskom kotaru (8,87 posto). Od inozemnih gostiju, najviše noćenja od siječnja do ožujka ostvarili su gosti iz Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Samo u ožujku u Primorsko-goranskoj županiji se odmaralo oko 41.400 turista, koji su ostvarili oko 106.500 noćenja, što je 12 posto više turista i 17 posto više noćenja nego u ožujku lani.

ZAGREB - Ministarstvo turizma danas je objavilo javni poziv za sudjelovanje u programu obrazovanja i obuke kadrova u turizmu "Promocija zanimanja", a srednje ugostiteljsko-turističke škole mogu do 15. svibnja poslati svoje prijave za taj program i dobiti bespovratnih najviše 20 tisuća kuna po projektu. Riječ je o programu sufinanciranja troškova promocije zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, a ta su bespovratna sredstva namijenjena srednjim ugostiteljsko-turističkim školama kojima su osnivači država, grad Zagreb ili županije. Ministarstvo pritom po projektu sudjeluje s iznosom do najviše 20 tisuća kuna. Ministarstvo turizma već je ranije, krajem ožujka, raspisalo javne pozive za kandidiranje projekata za dva programa dodjele bespovratnih sredstava - turističkim projektima kojima su odobrena sredstva iz EU i drugih međunarodnih fondova te temeljem programa poticanja djelovanja strukovnih udruga i drugih neprofitnih organizacija u području turizma. Javni pozivi za ta dva programa otvoreni su do 30. travnja ove godine.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi ovoga tjedna iznosio je 116,8 milijuna kuna, a dionički indeks Crobex tjedan je završio na 1.843,22 boda, ili s tjednim rastom od 0,53 posto. Specijalizirani indeks Crobex10 istodobno je izgubio na vrijednosti za 1,13 posto, na 990,80 bodova. Najlikvidnije su ovoga tjedna bile dionice Petrokemije, HT-a i Valamar Adria Holdinga kojim je ostvareno više od polovice ovotjednog prometa. Najtrgovanija je dionica Petrokemije s prometom od 36,4 milijuna kuna. Cijena te dionice je na tjednoj razini zabilježila rast od 23,57 posto, na 339,81 kunu. Oko 24,9 milijuna kuna prometa ostvarila je dionica HT-a čija je cijena porasla 1,68 posto, na 218 kuna. Rast cijene na tjednoj razini za 14,74 posto bilježi dionica Valamar Adria Holdinga kojom je ostvareno 10,4 milijuna kuna prometa. Promet povlaštenim dionicama Adris grupe ovoga tjedna iznosi 7,4 milijuna kuna, a ta dionica bilježi pad cijene od 0,47 posto. Uz rast cijene od 2,9 posto dionica Đuro Đaković Holdinga prodano je za 4,5 milijuna kuna, dok je nešto više od 3 milijuna kuna prometa ostvarila dionica AD Plastika čija je cijena na tjednoj razini pala za 3,14 posto.

ZAGREB - Redovni promet dionicama na Zagrebačkoj je burzi u prvom tromjesečju iznosio 1,04 milijarde kuna i povećan je 54,1 posto u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine, a dionički indeks Crobex tromjesečje je završio na 1.833,54 boda, što je porast za 5,4 posto. Specijalizirani indeks Crobex10 bilježi rast od 2,7 posto, na 1.002,15 bodova, podaci su iz tromjesečnog izvješća Burze. Najtrgovanija je u prvom tromjesečju bila dionica HT-a s prometom od 229,2 milijuna kuna, a cijena joj je u odnosu na kraj prošle godine pala za 11,4 posto, na 214,40 kuna. Druga najlikvidnija dionica u prvom tromjesečju bila je dionica Ingre s prometom od 95,8 milijuna kuna. Ožujak je dionica Ingre završila s cijenom od 8,13 kuna, što je 21,2 posto viša cijena nego krajem prošle godine. Po prometu slijedi dionica Petrokemije koje je protrgovano za 62,5 milijuna kuna, a cijena te dionice je porasla za 41 posto. Više od 60 milijuna kuna prometa ostvarila je dionica Ine čija je cijena krajem prvog tromjesečja ove u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine pala za 5,9 posto. Rast cijene bilježi dionica AD Plastika, za 27,1 posto, a promet tom dionicom iznosio je 43,2 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙