FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 26. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je danas da nikakva službena odluka Vlade o privatizaciji kutinske Petrokemije nije donesena. "U ovom trenutku nikakva službena odluka Vlade vezano za Petrokemiju nije donesena. Ali razgovara se o svemu za što smatramo da može biti dobro za Hrvatsku, da može biti dobro za ukupno gospodarsko stanje u Hrvatskoj", prenosi t-portal izjavu premijera Milanovića. "Postoje stvari koje ne idu u privatizaciju, koje su strateški resursi, kao što su JANAF, naftovodi, plinovodi, vode, šume, distribucija električne energije. I s druge strane postoje trgovačka društva koja djeluju na tržištu. Oni mogu biti kandidati za kvalitetnu privatizaciju, za strateške partnere koji će donijeti kapital i znanje. Ali ponavljam, nikakva odluka nije donesena. Kada će se odluke donositi njima će prethoditi cjelovit prikaz i elaborat za svako od područja o kojem se razgovara", kazao je Milanović.

ZAGREB/MOSKVA - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, u telefonskoj izjavi za Hinu iz Moskve izjavio je kako je u njegovim današnjim susretima s ruskim dužnosnicima u Moskvi, ministrom energetike Sergejem Šmatkom i ministrom za izvanredne situacije Sergejem Šojguom, raspravljen niz tema i naznačene su brojne mogućnosti suradnje. Ruske kompanije dobrodošle su u Hrvatsku te da im je potpuno otvoren prostor za natjecanje s drugim svjetskim kompanijama na istraživanju i potencijalnoj eksploataciji nafte i plina, ako pobijede na natječajima. Iskazan je interes hrvatske strane za izgradnju, uz potpuno zadržavanje vlasništva, naftovoda na potezu od Bosanskog Broda prema Slavonskom Brodu i produktovoda Slavonski Brod - Omišalj, kao i skladišnih kapaciteta s vlasništvom hrvatskih tvrtki, radi dugogodišnjeg najma za prodaju nafte na prostoru Omišlja i skladištenja na prostoru Slavonskog Broda. Ruske tvrtke iskazale su interes za uvid u natječajnu dokumentaciju za termoelektranu Plomin 3, kaže Čačić. Dođe li do odluke hrvatske vlade o privatizacijskim procesima, nekoliko ruskih tvrtki će se javiti. Po njegovim riječima, ovog trenutka osim učešća u termoelektranama u Plominu i Sisku potencijalno su to još Petrokemija i proces privatizacije Hrvatske poštanske banke za koju, kaže, postoji određeni interes najvećih banaka iz ruskog financijskog prostora.

ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je danas isplatu 50 posto poticaja iz 2011. godine, izvijestili su danas iz Ministarstva poljoprivrede ističući kako je isplata potpora krenula tri mjeseca prije zakonom predviđenog roka zbog početka proljetne sjetve koja je u tijeku. Ukupno će biti isplaćeno 910 milijuna kuna. Prema najavama, preostali dio potpora bit će isplaćen do kraja lipnja. U prva dva mjeseca ove godine ukupno je isplaćen iznos za potpore od 204 milijuna kuna, od čega, najveći dio dugova za mlijeko, više od 90 milijuna kuna. Zajedno s isplatama u ovom mjesecu u prvom kvartalu bit će isplaćen iznos za potpore od ukupno 1,1 milijardu kuna, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

ZAGREB - Vijeće Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) prihvatilo je danas prijedlog Sporazuma o suradnji i otvaraju procesa udruživanja s Hrvatskom udrugom sindikata (HUS), čime je počeo proces ujedinjavanja dviju središnjica koje okupljaju uglavnom sindikate iz realnog sektora. Nakon Vijeća SSSH-a sporazum treba prihvatiti i Vijeće HUS-a, koje bi se trebalo sastati 13. i 14 travnja, a potom bi ga potpisali sindikalni čelnici. Time bi počeo proces udruživanja koji bi kroz godinu dana trebao završiti formiranjem jedinstvene sindikalne središnjice. Budući da SSSH trenutno ima oko 110.000 članova, a HUS oko 45.000, stvaranjem jedne središnjice od preko 150.000 zaposlenih u industriji, trgovini, graditeljstvu, prometu, ugostiteljstvu, energetici i poljoprivredi radnici iz realnog sektora dobili bi snažnog predstavnika koji bi mogao zastupati njihova prava pred poslodavcima i Vladom, smatraju u SSSH-u i HUS-u.

RIJEKA - Na petom riječkom Sajmu poslova danas se u prostoru Narodnog učilišta u Rijeci predstavlja 56 izlagača, od kojih oko 30 poslodavaca. Cilj jednodnevne manifestacije, koju je organizirao riječki Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, je povezivanje poslodavaca, nezaposlenih osoba, institucija i svih koji žele sudjelovati na tržištu rada u Primorsko-goranskoj županiji. Krajem veljače ove godine u Primorsko-goranskoj županiji bilo je evidentirano 20.039 nezaposlenih osoba. To je za 2 posto više u odnosu na siječanj, a na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču prošle godine, evidentirano nezaposlenih bilo je 0,9 posto manje.

ZAGREB - Osnovna referentna kamatna stopa od 1. travnja i za iduće tromjesečje ostaje 4,74 posto, izvijestili su danas iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja donijelo je odluku o daljnjoj primjeni osnovne referentne stope u iznosu od 4,74 posto, jer prosječna kamatna stopa na trezorske zapise zabilježena u zadnja tri mjeseca ne odstupa više od plus/minus 15 posto od stope utvrđene 1. siječnja ove godine, navodi se u priopćenju Agencije. Stoga se ista stopa primjenjuje od 1. travnja i za iduće tromjesečno razdoblje. Referentna stopa primjenjuje se kao granična kamatna stopa pri utvrđivanju je li određeni kredit odobren pod uvjetima koji su povoljniji od tržišnih, a izračunata je temeljem prosječne kamatne stope na trezorske zapise Ministarstva financija s rokom dospijeća od 364 dana zabilježene u studenom i prosincu prošle i siječnju ove godine.

ZAGREB - Dionički indeks zagrebačke burze Crobex danas je blago porastao, za 0,02 posto, na 1.803,90 bodova, a dok je specijalizirani indeks Crobex10 pao za 0,72 posto, na 983,77 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 27 milijuna kuna, a šest je dionica imalo promete veće od milijun kuna. Najveći promet, od 6,7 milijuna kuna, ostvaren je trgovanjem dionicom Petrokemije, koja je potaknuta nagađanjima oko moguće privatizacije poskupjela za visokih 13,60 posto, na 259 kuna. Dionica HT-a imala je danas promet od 5,2 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,49 posto, na 205 kuna. Po prometu slijedi dionica Valamar Adria Holdinga sa 2,1 milijunom kuna i rastom cijene od 5,49 posto, na 96 kuna. Za 2,44 posto, na 123,85 kuna porasla je cijena dionici AD Plastika uz promet od 1,4 milijuna kuna, a s prometom od 1,2 milijuna kuna slijedi dionica Đuro Đaković Holdinga koja je poskupila za 0,18 posto, na 82,65 kuna. Dionici Belja cijena je pala za 6,20 posto, na 81,51 kunu, uz promet od 1,1 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙