FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 28. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

KOPRIVNICA - Predstavnici radnika Bilokalnik drva najavili su danas da će u ponedjeljak, 2. travnja, prosvjedovati ispred zgrade Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u Zagrebu, čijeg čelnika Ivana Ergovića, prvog čovjeka Nexe grupe, optužuju za propast svoje tvrtke. Povjerenik Saveza Samostalnih sindikata Hrvatske za Koprivničko-križevačku županiju Franjo Veble rekao je novinarima da će radnici Bilokalnik drva u ponedjeljak doći prosvjedovati pred HUP, a ako im policija to ne odobri okupit će se na Trgu bana Jelačića odakle će krenuti na Markov trg kako bi premijera Zorana Milanovića i predsjednika Republike Ivu Josipovića upozorili na to "kakvi ih ljudi savjetuju i s kakvim ljudima Vlada održava sastanke". Veble je kazao da im je jutros na Trgovačkom sudu u Varaždinu potvrđeno da je predan zahtjev za pokretanje stečaja nad Bilokalik drvom, a glavnim krivcem za to smatraju Ergovića, koji je prvi čovjek Nexe grupe u čijem je vlasništvu ta tvrtka. U otvorenom pismu premijeru Milanoviću, potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću, bivšem gradonačelniku Koprivnice Zvonimiru Mršiću te Ivanu Ergoviću navode se kako je posljednja tri mjeseca Ergović obmanjivao radnike obećavajući spas za Bilokalnik drvo, da bi ih 23. ožujka obavijestio da tvrtka odlazi u stečaj.

KOPRIVNICA - Ispunjeni su svi zakonski uvjeti za pokretanje stečaja Bilokalnik drva i sukladno zakonu u ovim okolnostima pokretanje stečaja jedini je odgovoran i racionalan korak, ističu iz uprave te koprivničke tvrtke u reakciji na izjave sindikata o organizaciji prosvjeda zbog pokretanja stečaja u Bilokalnik drvu te zahtjeva za odustajanjem od stečaja. "Menadžment tvrtke je odluku o pokretanju stečaja donio nakon intenzivnog i dugotrajnog razmatranja svih drugih opcija s čime su sindikati dobro upoznati jer smo cijelo vrijeme s njima bili u dijalogu. Tvrtka naprosto ne može održivo poslovati u ovim uvjetima", navodi se u izjavi Bilokalnik drva. Pritom se ističe kako Bilokalnik drvo već duže vrijeme ima problema s ispunjavanjem svojih obveza te da je sve što je ta tvrtka, članica Nexe grupe, uspjela podmiriti učinila "uglavnom zahvaljujući pomoći i podršci vlasnika - Našicecementa i Nexe grupe". Zbog nepostojanja novih dostatnih narudžbi proizvodnja je u Bilokalnik drvu službeno zaustavljena u studenom prošle godine. Menadžment tvrtke također ističe kako su ispunjeni svi zakonski uvjeti za pokretanje stečaja te da je stečaj jedini odgovoran i racionalan korak.

RIJEKA - Sindikatu metalaca Hrvatske - Industrijskom sindikatu (SMH - IS) u 3. maju prihvatljiva je samo zaštita djelatnosti i radnih mjesta u tom riječkom brodogradilištu, a od Vlade traži da omogući ugovaranje novih poslova, kazao je danas glavni povjerenik tog sindikata u Brodograđevnoj industriji 3. maj Juraj Šoljić. Rekao je da su, prema neslužbenim podacima kojima raspolaže sindikat, za 3. maj sada zainteresirana najmanje dva ulagača, po jedan domaći i strani. Novi poslovi trebaju nam kako bismo bili što prihvatljiviji novom ulagaču i kako bi plan preustroja bio ostvariv, rekao je Šoljić u izjavi nakon skupa članova SMH-IS, odnosno oko 100 članova skupština podružnica tog sindikata koje djeluju u tvrtkama članicama Grupe 3. maj. Skup je održan radi informiranja o stanju u tvrtkama u Grupi 3. maj, rješenjima za privatizaciju i preustroj koje Ministarstvo gospodarstva mora predložiti Vladi u roku od 90 dana, u skladu s obavezama preuzetim ugovorom o pristupanju Europskoj uniji i uvjetima natječaja iz drugog kruga privatizacije, kazao je.

TOVARNIK - Novoosnovano hrvatsko-njemačko poduzeće "Cro Solar 100", koje se bavi montažom i umrežavanjem solarnih parkova, namjerava na području Tovarnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji, na oko 10 hektara općinskog zemljišta, izgraditi solarni park, najavio je na konferenciji za novinare suvlasnik tvrtke i glavni investitor Gerd Vogt. U izgradnju solarnog parka u Tovarniku, za koji postoji interes općine Tovarnik i Vukovarsko-srijemske županije, "Cro Solar 100" namjerava uložiti 8,5 milijuna eura, ističu iz te tvrtke. Prema riječima Gerda Vogta, "Cro Solar 100" namjerava izgraditi 15 do 20 solarnih parkova u cijeloj Hrvatskoj, u što planiraju u idućih pet godina uložiti oko 150 milijuna eura. Također je naveo kako tvrtka "Olymp Solardach", njemačka tvrtka u njegovom vlasništvu koja je suvlasnik "Cro Solar 100", postoji već petnaest godina i do sada je izgradila desetak solarnih parkova na području Njemačke, Italije, Francuske, Belgije i Luxemburga.

ZAGREB - Hrvatsko-katarska udruga i Centar za certificiranje halal kvalitete koji djeluje pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj potpisali su u srijedu u Zagrebu sporazum o suradnji. "Naš certifikat je ulazna viza za 44 zemlje, a ne samo Katar", rekao je čelnik Centra Aziz Hasanović na konferenciji za novinare održanoj u povodu predstavljanja Hrvatsko-katarske udruge. Hrvatska u sljedećih 100 dana planira otvoriti veleposlanstvo u Kataru koje će dati novu dimenziju odnosima Hrvatske i Katara, rekao je predsjednik Hrvatsko-katarske udruge Danijel Koletić. Po njegovim riječima, Katar je prijateljska zemlja s velikim potencijalom za gospodarsku suradnju. Katar je već dobio organizaciju svjetskog nogometnog i rukometnog prvenstva, a nedavno se kandidirao i za domaćina Olimpijskih igara. Planira izgraditi dvorane i stadione i idućih nekoliko godina bit će najveće gradilište na svijetu što je prilika za hrvatske tvrtke, istaknuo je. Također je najavio da u Zagreb dolazi zrakoplovna kompanija Qatar Airways, a prvi let za Dohu zakazan je za 9. svibnja.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je blago pao, za 0,03 posto, na 1.804,98 bodova, a Crobex10 smanjen je za isti postotak, na 982,27 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 18,7 milijuna kuna pri čemu je najviše ostvareno trgovanjem dionicom Petrokemije, 6,1 milijun kuna, uz daljnji rast rast cijene te dionice, za 4,21 posto na 284,50 kuna. Dionici Petrokemije cijena raste treći dan zaredom potaknuta najavama o mogućoj privatizaciji te tvornice umjetnih gnojiva. Promet dionicom HT-a iznosio je 2,5 milijuna kuna, a cijena joj je ostala na 205 kuna. Dionici AD Plastika cijena je pala za 0,95, na 126,67 kuna, uz promet od 1,4 milijuna kuna. Promet veći od milijun kuna ostvaren je i dionicom Ingre čija cijena je pala za 1,56 posto, na 8,19 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙