FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 3. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Gospodarski rast i bitka za investicijski ciklus ono su što stoji pred Vladom, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić komentirajući odluku agencije Standard & Poor's (S&P) da Hrvatskoj zadrži važeći rejting. "Očito je da je kod S&P bilo prisutno analiziranje i državnog proračuna i programa Vlade i da su ocijenili da ova Vlada može zaustaviti potrošnju, može kontrolirati fiskalni deficit, kontrolirati poštovanje Zakona o fiskalnoj odgovornosti, te da može vlastitim investicijama, u cilju smanjenja uvoza, dignuti gospodarsku aktivnost", kazao je Linić u izjavi novinarima. Napominje kako S&P negativnom prognozom ocjenjuje da je situacija u hrvatskom gospodarstvu vrlo teška. Na upit što Vlada mora napraviti da u idućem razdoblju ne dođe do smanjenja rejtinga, Linić je rekao kako su to gospodarski rast i investicijski ciklus. "Investicije i ulaganja, koji jedino mogu vratiti trend gospodarskog rasta, je nešto što Vlada mora ostvariti", kazao je ističući kako su to investicije u sektoru energetike, voda, u željeznicu, obnovljive izvore energije. Ponovio je kako je gospodarski rast prioritetna bitka Vlade te da je Vlada s proračunom pokazala da će itekako kontrolirati potrošnju, paziti na potrošnju administracije, ali i nerealnih davanja kao što su bile subvencije za poljoprivredu i željeznicu.

ZAGREB - Ova turistička godina trebala bi temeljem najava sa stranih tržišta, pripreme i ulaganja hrvatskog turističkog sektora biti dobra i poslovno stabilna, a ako se ništa nepredviđeno ne dogodi turizam će ove godine dati važan doprinos ukupnom gospodarstvu, istaknuo je ministar turizma i predsjednik Hrvatske turističke zajednice Veljko Ostojić na današnjoj prvoj sjednici Turističkog vijeća HTZ-a u novom sastavu. Optimizam za ovu turističku godinu iznijeli su članovi Vijeća - predstavnici pojedinih hrvatskih regija i segmenata turizma, hotelijera, putničkih agencija, ugostitelja. Naglasivši da će rezultate ove godine kompletnije komentirati tek nakon prvih šest mjeseci, jer tada će se vidjeti kako je prošla i predsezona, ministar Ostojić kazao je kako sve pokazuje da se mogu očekivati bolji rezultati od lanjskih. Za sada je još pomalo, kako je kazao, neizvjestan drugi dio lipnja, jer je buking za taj dio nešto slabiji. Vijeće je prihvatilo odluku posebnog Povjerenstava da se za ovogodišnjih 12 modela udruženog oglašavanja u promotivnim kampanjama javnog i privatnog domaćeg i stranog turističkog sektora, za što je na natječaje stiglo 633 zahtjeva, odobri 49,5 milijuna kuna iz sredstava HTZ-a. Na to bi partneri trebali uložiti još 47,5 milijuna kuna, što ukupno čini 97 milijuna kuna.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina razgovarao je danas sa povjerenikom Europske unije (EU) za poljoprivredu i ruralni razvoj Dacianom Ciolosem o niz tema u pogledu hrvatskog poštivanja preuzetih obveza i izazova Zajedničke poljoprivredne politike, pripremama za izravna plaćanja, kapacitete apsorpcije pretpristupnih fondova za ruralni razvoj te fondova koji će Hrvatskoj biti na raspolaganju nakon ulaska u EU. Jedna od važnih tema bilo je i istupanje Republike Hrvatske iz CEFTA ugovora i početak pregovora sa zemljama CEFTA-e o protokolima za proširenje, a razgovaralo se i o problemu hrvatskog izvoza proizvoda od svinjskog mesa u EU. Za Hrvatsku je bitno da se u propisima koji će definirati reformiranu Zajedničku poljoprivrednu politiku na odgovarajući način ugrade rezultati naših pristupnih pregovora, uključujući visinu financijske omotnice za izravna plaćanja i ruralni razvoj te prijelazna razdoblja koja smo dogovorili, izjavio je tijekom sastanka Jakovina. Povjereniku Ciolosu ovo je prvi službeni posjet Hrvatskoj.

ZAGREB - Povjerenik Europske unije za poljoprivredu i ruralni razvoj Dacian Ciolos i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina prisustvovali su svečanosti zatvaranja dvaju projekata financiranih sredstvima EU-a koja su tijekom posljednje dvije godine pružala potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Riječ je o projektu "Potpora uspostavi potpuno operativne agencije za plaćanja u skladu s EU standardima", vrijednom 2,4 milijuna eura i projektu "Jačanje kapaciteta agencije za plaćanja", vrijednom dva milijuna eura. Projekti su, rečeno je, omogućili uspostavu integriranog administrativnog i kontrolnog sustava kojim se odobravaju, prate i kontroliraju potpore u poljoprivredi, uspostavu učinkovitog financijskog sustava u Agenciji za plaćanja te provedbu informativne kampanje upoznavanja hrvatskih poljoprivrednika s onim što ih očekuje u EU. Zajednička poljoprivredne politika znači brojne mogućnosti, veliko tržište od gotovo 500 milijuna potrošača, tržište koje cijeni kvalitetu, specifične proizvode, a smatram da Hrvatska to može ponuditi, kazao je Ciolos. Smatra kako Hrvatska treba povećati vlastite kapacitete korištenja EU fondova, što podrazumjeva osmišljavanje projekata, ali i pomoć korisnicima da pripreme projekte.

RIJEKA - U brodogradilištu 3. maj u Rijeci danas je održan zbor radnika, na kojem su sudjelovali i predstavnici Uprave, a govorilo se o aktualnoj situaciji u brodogradilištu, postupku privatizacije te planovima poslovanja. Predsjednik Uprave 3. maja Edi Kučan, nakon zbora zatvorenog za javnost, izjavio je novinarima da brodogradilište nastavlja djelovati po planu preustroja. Upitan koji model privatizacije je za Upravu najprihvatljiviji Kučan je kazao da on samo priželjkuje da se riješi taj postupak na bilo koji način. To je nužno jer moramo ugovarati nove poslove, a svi mogući naručitelji pitaju što će se dogoditi u 3. maju nakon 1. srpnja 2013. godine, kazao je. Predsjednica Radničkog vijeća Nada Jelinić Starčević kazala je kako je Radničko vijeće optimistično što se tiče budućnost brodogradilišta jer zna, kako je rekla, da se 3. maj može sanirati vlastitim sredstvima. Glavni sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju Juraj Šoljić najavio je da će idući tjedan uputiti pismo predsjedniku Vlade u kojem će se istaknuti da se mora vrlo brzo donijeti odluka što će biti s brodogradilištem jer ono više ne može očekivati rješenje narednih 90 dana, kako je najavljeno.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je porastao za 0,29 posto, na 1.835,55 bodova, dok je Crobex10 smanjen za 0,54 posto, na 995,93 boda. Redovni promet Burze iznosio je 27,3 milijuna kuna, a najtrgovanije je bila dionica Petrokemije s 10,2 milijuna kuna prometa. Cijena Petrokemijine dionice je porasla 13,71 posto, na 335,42 kune. Milijunski promet danas su ostvarile još tri dionice - HT, povlaštena dionica Adris grupe i dionica Valamar Adria Holdinga. Dionicom HT-a ostvareno je 3,9 milijuna kuna prometa, uz rast blagi cijene od 0,04 posto, na 216,84 kune. Za više od 2,1 milijun kuna prodano je dionica Adris grupe, a cijena te dionice je pala 0,23 posto, na 212 kuna. Dionici Valamar Adria Holdinga cijena je porasla 0,53 posto i dan je završila na 94,50 kune, uz promet od 1,3 milijuna kuna. Promet od 919,7 tisuća kuna zabilježila je dionica AD Plastika čija je cijena pala 0,48 posto, a na vrijednosti je izgubila i dionica Đuro Đaković Holdinga, za 0,40 posto, uz promet od 913,2 tisuće kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙