FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo-Hrvatska-ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 19. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, nacionalne diskrecije Hrvatske narodne banke (HNB) bit će bitno sužene pod utjecajem politike i nastojanja EU-a da financijski sektor učini otpornijim na krizu koja je zadnjih godina uzrokovala velike troškove i štete, ocjena je viceguvernera HNB-a Davora Holjevca i suradnika s današnje konferencije za novinare. Nova regulativa bit će u najvećoj mjeri uvezena iz EU-a i eventualno će se moći prilagođavati u suradnji s Europskom komisijom i Europskom bankovnom agencijom, kaže Holjevac. Namjera EU-a je kapitalno jačanje financijskog sektora pri čemu HNB ne očekuje veće zahtjeve s obzirom na dobro stanje adekvatnosti kapitala banaka u Hrvatskoj. Na rad kreditnih institucija u Hrvatskoj bi više mogli utjecati propisi EU-a koji se tiču dugoročne likvidnosti, koji idu za tim da pored jačanja kapitalne osnove ugrade dodatne amortizere. U HNB-u ističu da je hrvatski bankarski sustav stabilan, bez obzira na probleme u eurozoni, te da će takav i ostati, za što zaslužnim smatraju politiku središnje banke. HNB zajedno s Hanfom i Ministarstvom financija priprema izmjene Zakona o kreditnim institucijama u koje će biti ugrađene europske smjernice. Očekuje se da bi u saborskoj proceduri izmjene mogle biti krajem godine. Dobroj pripremi izmjena zakona trebala bi pridonijeti studija kvantitativnog učinka novih propisa na banke koja je u tijeku.

ZAGREB - Predsjednici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatske udruge sindikata (HUS) potpisali su danas Sporazum o suradnji i otvaranju procesa udruživanja kojim su se obvezali na zajedničko nastupanje prema vlasti, poslodavcima, unutar Gospodarsko-socijalnog vijaća i prema drugim sindikalnim središnjicama. Sporazumom, koji su potpisali predsjednik SSSH Mladen Novosel i predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, započeo je proces ujedinjavanja dviju središnjica koji bi trebalo završiti kroz godinu dana formiranjem jedinstvene sindikalne središnjice. Novosel je kazao da će biti otvoreni i za ujedinjenje s ostalim sindikalnim središnjicama, ali tek nakon što proces ujedinjenja HUS-a i SSSH bude završen. Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević naglasio je da je kriza najviše pogodila članove ovih dviju sindikalnih središnjica koje okupljaju uglavnom sindikate u realnom gospodarskom sektoru. Odlučili smo se na zajedničko djelovanje kako bismo bolje zastupali interese radnika, kazao je. Kako su ranije objavili iz te dvije sindikalne središnjice, SSSH trenutno ima oko 110.000 članova, a HUS oko 45.000, pa bi stvaranjem središnjice od preko 150.000 članova radnici iz realnog sektora dobili snažnog predstavnika.

ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) i Europski investicijski fond (EIF) potpisali su danas Ugovor o jamstvu iz Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP) kojim se pomaže malo poduzetništvo. Malim se poduzetnicima olakšava pristup sredstvima financiranja, zbog značajno smanjenih zahtjeva za instrumentima osiguranja, te povoljniji uvjeti financiranja i dulji rokovi otplate. PBZ će putem ovog programa u sljedeće tri godine malim poduzetnicima plasirati novih kredita u iznosu od 30 milijuna eura. Krediti se odobravaju u kunama uz valutnu klauzulu u eurima, iznos kredita za pojedinog klijenta može biti do 25 tisuća eura s rokom otplate od 18 do 36 mjeseci, uz kamatnu stopu od 6 do 7 posto. Potpisivanju ugovora nazočio je i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je kazao kako će ovaj ugovor doprinijeti onome za što se zalaže i hrvatska Vlada - da poduzetnici lakše dođu do finacijskih sredstava. Potpisivanjem ovog ugovora PBZ je postala jedina banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u CIP programu. Omogućava kreditiranje obrtnika i poduzetnika koji zapošljavaju manje od 10 djelatnika i ostvaruju godišnji prihod do 10 milijuna kuna.

ZAGREB - Ministar turizma Veljko Ostojić ocijenio je danas kako u pogledu investicije "Brijuni Rivijera" još uvijek postoji puno otvorenih pitanja koja treba riješiti jer će, naglašava, samo rješavanje birokratskih prepreka omogućiti da u Hrvatsku dođu poznati investitori. "Očigledno da prepreke i dalje postoje i ovo što je župan Ivana Jakovčić potencirao za konzervatore pokazuje da postoji puno birokratskih prepreka na putu za realizaciju investicija, u ovom slučaju Brijuni Rivijera", kazao je Ostojić novinarima uoči današnje sjednice Vlade upitan jesu li uklonjene prepreke za nastavak projekta "Brijuni Rivijera". Naglašava kako taj slučaj treba biti "okidač" da svi zajedno sjednu za stol i razgovaraju o tome na koji način riješiti birokratske prepreke i kako potaknuti investicije. "Konkretno za 'Brijuni Rivijeru' mislim da postoji još puno otvorenih pitanja i vjerujem da ćemo nakon njihova rješavanja zaista privući poznate investitore", kazao je.

ZAGREB - Ingra je završila obnovu dviju parnih turbina tvornice fosfata u iračkom gradu Al Quaimu, a vrijednost tih radova je 4,2 milijuna eura, izvijestila je Ingra. Osim nabavke i isporuke opreme, veći dio ugovora odnosio se na inženjering i posebna stručna znanja koja su Ingrini stručnjaci iskoristili na tom projektu. Ingra, kako se navodi, očekuje još dobrih vijesti o sklapanju novih ugovora na tržištima Iraka i Bliskog istoka. Ingra u Iraku posluje od 1964. godine i jedna je od rijetkih kompanija koja nije zatvorila predstavništvo ni u razdoblju najžešćih sukoba, a to je sigurno jedan od razloga zbog kojih uživa naklonost iračkih investitora, ističu u Ingri.

RIJEKA - Kruzer "Oriana" s oko 1780 putnika i 760 članova posade doplovio je jutros do riječke luke, a to je prvi od ukupno 33 kruzera koji će ove godine posjetiti Primorsko-goransku županiju. Njegovih oko 500 putnika odlazi na organizirane izlete autobusima na Trsat, u Opatiju, Gorski kotar, Istru, na Krk i drugdje. Ostali putnici ostat će u Rijeci, a za sve je, osim izleta, organizirana prigodna ponuda te program dočeka i ispraćaja. Putnički brod za kružna putovanja "Oriana", dugačak 260 metara, usidren je ispred riječke luke jer je gaz broda veći od osam metara, a dubina mora uz riječki lukobran je sedam metara, pa se putnici u skupinama prevoze do kopna. Brod "Oriana", u vlasništvu tvrtke P&O Cruises, na dvotjedno putovanje Sredozemljem krenuo je 10. travnja iz Velike Britanije, u Rijeku je doplovio je iz Venecije, a popodne će isploviti za Crnu Goru.

ZAGREB - U slabašnom prometu na Zagrebačkoj burzi indeksi su danas u blago negativnom području, a najlikvidnija je dionica HT-a, s prometom od gotovo dva milijuna kuna. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,11 posto, na 1.837 bodova, a Crobex10 0,06 posto, na 1.006 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 6 milijuna kuna, što je dvostruko više nego jučer u to doba. Najlikvidnija je do podneva bila dionica HT-a, s dva milijuna kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,4 posto, na 216 kuna. Nadomak milijunskog prometa bila je dionica Vira, kojoj je cijena oslabila 0,82 posto, na 444 kune. Među likvidnijim izdanjima izdvajaju se dionice Valamar Adrije Holdinga, koje su poskupjele 1,27 posto, te Ine, za 1,55 posto.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) blago oslabila prema euru, za 0,005 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,485659 kuna. Na vrijednosti su prema kuni dobile danas i švicarska i britanska valuta, franak je ojačao za 0,05 posto, a funta za 0,06 posto. Srednji tečaj franka je 6,230780 kuna, a funte 9,144465 kuna. Istodobno je američki dolar oslabio prema kuni za 0,45 posto, te njegov srednji tečaj iznosi na 5,693382 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙