FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 11. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Pet sindikalnih središnjica uputilo je Vladi inicijativu za izmjenu Zakona o minimalnoj plaći u kojoj predlažu ukidanje formule za njezin izračun te povećanje od 1. lipnja ove godine. Sindikati predlažu da od tada minimalna bruto plaća radnika za rad u punom ranom vremenu iznosi 40 posto prosječne mjesečne bruto plaće u Hrvatskoj ostvarene kod pravnih osoba u prethodnoj godini te povećanje udjela minimalne plaće u prosječnoj za 2 posto godišnje. Time bi u sljedećih pet godina udjel minimalca u prosječnoj bruto plaći dosegnuo 50 posto, što je bila intencija Zakona i usuglašeni cilj Vlade, sindikata i poslodavaca. Tvrde kako je formulom za izračun minimalne plaće taj cilj nemoguće postići te da udio minimalne plaće u prosječnoj zapravo kontinuirano pada, sa 39 posto u vrijeme donošenja zakona, na sadašnjih 36 posto. Napominju da prosječna hrvatska plaća iznosi trećinu europske te da 68 posto hrvatskih radnika prima plaću ispod prosječne, oko 115 tisuća radnika prijavljeno je na minimalnu plaću, a znatan broj uopće je ne prima. "Uvjereni smo da nije moguće graditi ekonomski i društveni prosperitet Hrvatske u uvjetima općeg siromaštva većine radnika i građana. Tim više što troškovi života, posebice prehrane i stanovanja naglo rastu pa samo troškovi prehrane gotovo pojedu iznos minimalne plaće radnika", kaže se u pismu čelnika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Matice hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

ZAGREB - Hrvatske ceste danas su na prigodnoj svečanosti obilježile početak obnove dionice Zagorske magistrale između čvorova Zaprešić i Zabok u duljini od 16 kilometara. Izvođač radova je Hidroelektra - Niskogradnja, a vrijednost radova je 51,4 milijuna kuna bez PDV-a. Nadzor nad izvođenjem radova povjeren je Institutu IGH koji je izradio i projektnu dokumentaciju. Ugovoreni rok izvođenja radova je 14 mjeseci. Predviđena je obnova kolnika, rubnika, uređenje raskrižja i autobusnih stanica, sanacija cestovnih objekata i zamjena opreme i prometne signalizacije, itd. Predviđeno je da se radovi izvode uz zatvoren promet, u četiri faze, a promet će na dionici koja se obnavlja za vrijeme radova biti zatvoren.

ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine ostvareno gotovo 6,6 milijardi eura prihoda od turizma odnosno od putovanja stranih turista, što je za gotovo 6 posto ili za 368,6 milijuna eura viši prihod nego 2010., pokazuju privremeni podaci o tekućem računu platne bilance Hrvatske koje je objavila Hrvatska narodna banka. Ministar turizma Veljka Ostojić ovih je dana izjavio da je cilj ove godine doći do 7 milijardi eura ukupnih primitaka od turizma. U odnosu na podatke HNB-a za prošlu godinu to bi bio porast od oko 6 posto.

LOVRAN - Liburnia Riviera Hoteli pokrenut će novi ciklus ulaganja i u sljedeće dvije godine na području Lovrana uložiti oko 100 milijuna kuna, najavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Uprave LRH Igor Šehanović. LRH će tijekom ove godine, rekao je, nastojati riješiti većinu imovinsko-pravnih odnosa, statusa na pozicijama pomorskog dobra i započeti projektiranje na svim lokacijama unutar općine Lovran. Ako bude poštivana dinamika izmjena urbanističkog plana uređenja i ostvarena uspješna suradnja s konzervatorima, LRH planira do početka turističke sezone 2013. na području Lovrana uložiti u rekonstrukciju vile Atlante, vile Elze, u nastavak rekonstrukcije smještajnog dijela hotela Bristol te u auto kamp Medveja. Šehanović je naveo da je u proteklih godinu i pol u LRH-u provedeno organizacijsko, kadrovsko, financijsko i operativno restrukturiranje te da je napravljen razvojni plan za sve objekte LRH na Liburnijskoj rivijeri.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u prva dva mjeseca ove godine bilo 1,3 posto manje turista nego u isto vrijeme prošle godine, ali je ostvareno 4,4 posto više noćenja, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Takvi postotci fizičkog turističkog prometa u Hrvatskoj su u siječnju i veljači ove godine rezultat dolaska ukupno 237,1 tisuće turista i njihovih 595 tisuća noćenja. Domaćih je turista bilo 119,4 tisuće, što je minus od 5,4 posto u odnosu na prva dva prošlogodišnja mjeseca, ali su s 311,5 tisuća noćenja zabilježili plus od 3,6 posto. Strani su turisti ostvarili poraste i dolazaka i noćenja, i to od 3,3 posto sa 117,6 tisuća dolazaka i od 5,3 posto s 283,4 tisuće noćenja. U strukturi noćenja stranih turista najviše su ostvarili turisti iz Italije, 15,2 posto, Slovenije 11,8 posto, Austrije 10,1 posto, BiH 9,4 posto, dok su Nijemci, hrvatski tradicionalno najbrojniji gosti, s udjelom od 7,9 posto tek na petom mjestu.

ZAGREB - Međunarodni festival vina i gastronomije Zagreb Wine Gourmet Weekend održat će se od 13. do 15. travnja, a u Zagrebu će okupit 140 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare direktor festivala Dražen Lazić. Na festivalu će biti predstavljeno 200 brendova vrhunskih vina i delicija, a organizatori kao posebnost ističu 50-tak stranih izlagača čija se vina rijetko mogu naći u Hrvatskoj. Festival će se održavati u prostorima Gliptoteke HAZU će se predstaviti proizvođači vina i delicija te u Centru Kaptol gdje će seodržavati projekcije odabranih dokumentaraca vezanih uz festival, radionice i panel rasprave. Na festivalu će se predstaviti i više udruga vinara iz cijele Hrvatske koji time žele promovirati kvalitetna hrvatska vina i Hrvatsku kao vinsku zemlju, a na konferenciji za novinare su, uz organizatore festivala Digitel grupu, sudjelovali i čelnici važnijih udruga - predsjednik Vinistre i Udruženja HGK Ivica Matošević, Vlado Krauthaker iz udruge u osnivanju Graševina Croatica, direktor Dalmacija Wine Expo Saša Špiranac i Ivica Kovačević iz udruge Vina Dalmacije. Svi oni ističu kako je festival dobra prilika za predstavljanje hrvatskih vinskih potencijala na domaćem, ali i stranim tržištima,

ZAGREB - Savez udruga malih trgovaca Hrvatske i trgovački lanac Mercator Hrvatska potpisali su ugovor o poslovnoj suradnji po kojem će Mercator-H malim trgovcima omogućiti povoljnije uvjete nabave te će bez naknade komisionirati i dostavljati robu svim članovima, priopćio je danas Mercator-H. Mali trgovci, kako se navodi, moći će povoljnije kupovati živežne namirnice i artikle za dnevnu potrošnju, delikatese, voće i povrće, zamrznute proizvode, galanteriju i kozmetiku, kućanske aparate i zabavnu elektroniku, program "sve za stol" te metalnu galanteriju za kućanstvo. Savez udruga malih trgovaca okuplja 340 pravnih osoba sa 600 prodajnih mjesta te ostvaruje promet veći od milijardu kuna. Članovi Saveza su udruge malih trgovaca Zadar, Rijeka, Zagreb, Sisak i Međimurje, a najavljeno je širenje na sve hrvatske regije.

ZAGREB - Osiguravajuće društvo Grawe Hrvatska u prošloj je godini ostvarilo ostvarilo dobit prije oporezivanja u iznosu od 31,47 milijuna kuna, što je u odnosu na godinu ranije porast od 37,75 posto, izvjestili su iz te osiguravajuće tvrtke. Usprkos nestabilnom ekonomskom okruženju i nešto nižoj zaračunatoj premiji u odnosu na 2010. godinu, Grawe Hrvatska je, zahvaljujući pažljivoj politici ulaganja kapitala i smanjenim troškovima, ponovno ostvarilo solidan povrat korisnicima, ističe se u priopćenju. Ukupna zaračunata premija u 2011. iznosila je 392,68 milijuna kuna i u odnosu na 2010. niža je za 1,43 posto. Ukupna pak zarađena premija u prošloj godini iznosi 349,68 milijuna kuna, od čega u neživotnom osiguranju 105,27 milijuna kuna, a u životnom 244,4 milijuna kuna. U priopćenju se prenose i podaci Hrvatskog ureda za osiguranje po kojima Grawe Hrvatska zauzima 4,29 posto udjela na tržištu i sedmo mjesto na ljestvici osiguravajućih društava u Hrvatskoj.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze i danas stagniraju uz nizak obujam trgovanja, te se čini da investitori uzimaju predah prije novih poteza. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,48 posto, na 1.822 boda, dok je Crobex10 bio u plusu 0,04 posto, na 993 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,4 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego jučer u ovo doba. "Iako su proteklih dana na inozemnim dioničkim tržištima korekcije cijena bile oštre, domaće tržište izbjeglo je veće rasprodaje. Crobexi i danas stagniraju, te se čini da investitori uzimaju predah prije novih poteza", ističe Siniša Gašparević, fond menadžer društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest. Do podneva je na domaćem tržištu milijunski promet, u visini od 2,9 milijuna kuna, ostvaren jedino dionicom Petrokemije. Cijena joj je pritom oslabila 4,88 posto, na 306 kuna. Nešto više trguje se i dionicom HT-a, kojom je ostvareno 326.000 kuna prometa, a cijena joj se spustila 0,36 posto, na 217,5 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu ojačala prema euru za 0,01 posto, a ojačala je i prema američkom dolaru i britanskoj funti, dok je oslabila prema švicarskom franku. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,475584 kune. Na vrijednosti su prema kuni izgubile i američka i britanska valuta, dolar je oslabio za 0,58 posto, a funta za 0,21 posto, dok je švicarski franak ojačao za 0,03 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 6,223948 kuna, dolara 5,690480 kuna, a funte 9,054729 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙