FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 29. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavili su danas da je stav hrvatske Vlade kako njeni ministri trebaju ući u Nadzorni odbor Ine jer je riječ o tvrtki od javnog, državnog interesa u kojoj Hrvatska ima vlasništvo. Kazali su to nakon današnje sjednice Vlade novinarima koje je zanimao stav Vlade na najave da bi Europska komisija u travanjskom izvješću o monitoringu Hrvatske mogla prigovoriti mogućnosti da u nadzorne odbore tvrtki budu imenovani političari. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Čačić je kazao kako je argument vlade za to da ministri budu članovi NO Ine - interes Hrvatske. "To nije nikakav presedan već činjenica da država kad odluči da je negdje posebno važno da štiti svoje interese onda to i čini", rekao je Čačić i dodao da je slična situacija u gotovo svim zemljama, što se može provjeriti. Ministrica Pusić kazala je kako je Ina tvrtka od javnog interesa. Napomenula je i da se ne zna postoji li uopće takav prigovor Europske komisije jer, naglasila je, izvještaj još uvijek nije napisan.

KOPRIVNICA - Ukupna prodaja Grupe Podravka u 2011. godini iznosila je 3,62 milijarde kuna, što je rast od 3 posto u odnosu na godinu prije, a ostvarena je neto dobit od 69,3 milijuna kuna, priopćio je predsjednik Uprave koprivničke kompanije Zvonimir Mršić nakon današnje sjednice Nadzornog odbora. Manja neto dobit po danas objavljenim revidiranim rezultatima poslovanja za 2011. u odnosu na nerevidirane podatke o dobiti Grupe, od 121 milijun kuna, objavljene krajem siječnja, rezultat je dodatnog umanjenja vrijednosti imovine stečene akvizicijama u ranijim godinama. Prodaja strateškog poslovnog područja Prehrane i pića iznosila je 2,83 milijardi kuna, odnosno raste 2 posto, dok je prodaja Farmaceutike iznosila 796,3 milijuna kuna, što je porast od 7 posto u odnosu na 2010. Ukupna vrijednost kapitalnih ulaganja, u modernizaciju proizvodnje te proširenje postojećih kapaciteta u 2011. iznosila je 102,2 milijuna kuna i financirana je vlastitim sredstvima. Prošla je godina bila za Podravku godina konsolidacije i stvaranja zdravih temelja za značajniji iskorak kompanije u budućem razdoblju. Nova Uprava zadala si je ambiciozne planove koji se temelje na rastu prodaje, efikasnosti i profitabilnosti, istaknuo je Mršić.

DUGOPOLJE - Zagrebački Končar završio je prvu fazu izgradnje vjetroelektrane na Pometenom brdu kraj Dugopolja instaliranjem i priključivanjem na mrežu šest vjetroagregata vlastite proizvodnje, do sada je Končar u razvoj ovog projekta uložio 80 milijuna kuna, a u izgradnji vjetroelektrane sudjeluje 14 društava Grupe Končar i 15 tvrtki kooperanata iz Hrvatske. Šest izgrađenih vjetroagregata prve faze vjetroelektrane na Pometenom brdu, danas je predstavljeno novinarima. Ovih šest agregata je ukupne snage 6 megavata, a planiramo u drugoj fazi na Pometenom brdu izgraditi još 10 agregata, ukupne snage 11,5 megavata te će cjelokupna snaga vjetroelektrane biti 17,5 megavata, a ukupna vrijednost projekta iznosi više od 200 miljuna kuna, rekao je Davor Mladina, član Uprave Končara. Ova vjetroelektrana hrvatski je projekt, pošto u njenoj gradnji sa više od 80 posto sudjeluju hrvatske tvrtke, istaknuo je. Direktor tvrtke Končar - Obnovljivi izvori Branko Zajec izvijestio je kako je do sada u Hrvatskoj instalirano 79 vjetroagregata, većinom od proizvoda uvezenih iz inozemstva, a jedino su vjetroagregati Končara na Pometenom brdu gotovo u cijelosti proizvod domaće pameti.

SPLIT - Trgovački sud u Splitu otvorio je stečaj nad Jadrankamenom i za stečajnog upravitelja imenovao Ivu Bučana, potvrđeno je iz tog suda. Radnici te tvrtke iz Pućišća na Braču za sutra najavljuju prosvjed ulicama Splita kako bi upozorili na teško stanje u Jadrankamenu. Trgovački sud u Splitu rješenje o otvaranju stečaja nad Jadrankamenom donio je danas, a u rješenju, koje je objavljeno i na Zagrebačkoj burzi, najavljuje se da će se ispitno ročište održati 14. lipnja, a izvještajno ročište 20. lipnja. Prijedlog za otvaranje stečaja Jadrankamena početkom ožujka podnio je predsjednik uprave te tvrtke Vedran Vilović, a kako se navodi i u obrazloženju rješenja, žiro-račun Jadrankamena blokiran je od 5. siječnja ove godine. Po podacima iz rješenja, na dan 8. ožujka dospjele obveze Jadrankamena prema radnicima za plaće od studenog prošle do veljače ove godine iznosile su 3,4 milijuna kuna, prema dobavljačima 20,1 milijun kuna, prema državnom poračunu za poreze i doprinose 33,5 milijuna kuna, a prema bankama 66,2 milijuna kuna.

ZAGREB - Da bi Hrvatska postala traženija i atraktivnija stranim organizatorima kongresa, incentive i drugih vrsta poslovnih putovanja i skupova mora izgraditi kongresne centre, poboljšati kvalitetu usluga i zrakoplovnu povezanost sa svijetom, sniziti cijene hotela i prijevoza, dobiti poznate hotelske brendove te unaprijediti ponudu sadržaja u samim odredištima. Pokazalo je to danas predstavljeno najnovije istraživanje o mogućnostima i oograničenjima razvoja ponude kongresnog turizma u Hrvatskoj, koje je prošle jeseni na uzorku od 200 stranih udruženja kongresnog turizma, pojedinačnih organizatora kongresa i tvrtki, provela Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma i portal PoslovniTurizam.com. Anketirani su profesionalci iz zemalja EU-a, Rusije, SAD-a, Brazila, Turske, UAE. Dok ne učini spomenute pomake Hrvatska teško može očekivati da će 'dobiti' velike međunarodne stručne (medicinske i slične) kongrese i skupove sa tisuću i više sudionika te općenito ostvariti važniji napredak u tom segmentu, uključujući i veće prihode.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je porastao za 0,47 posto, na 1.813,52 boda, a specijalizirani Crobex10 povećan je za 1,06 posto, na 992,70 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 20,1 milijun kuna, a pet je dionica imalo promete veće od milijun kuna. Najveći promet ostvarila je dionica Petrokemije, od 5,8 milijuna kuna, a cijena joj je, nakon tri dana rasta na krilima najava o mogućoj privatizaciji te tvrtke, danas pala za 5,10 posto, na 270 kuna. Dionica HT-a poskupila je za 3,97 posto, na 213,13 kuna, s prometom od 3,7 milijuna kuna. Cijena dionice AD Plastika pala je za 2,27 posto i dan uz promet od 1,6 milijuna kuna završila na 123,80 kuna. Po prometu slijedi redovna dionica Croatia osiguranja sa 1,5 milijuna kuna i rastom cijene od 1,67 posto, na 6.100 kuna. Za 1,3 milijuna kuna trgovalo se povlaštenom dionicom Adris grupe kojoj je cijena porasla za 1,18 posto, na 209,40 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙