FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 27. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

SPLIT - Na današnjem ispitnom i izvještajnom ročištu u stečajnom postupku nad tvrtkom Adriachem iz Kaštel Sućurca na splitskom Trgovačkom sudu ustanovljeno je da ukupna potraživanja vjerovnika iznose oko 376 milijuna kuna, te je odlučeno da se raspiše natječaj za prodaju tvrtke dražbom. Stečajni upravitelj Ivo Jukić zadužen je da, na temelju mišljenja ovlaštenog vještaka, procjeni imovinu Adriachema, a potom tu tvrtku "izloži prodaji". Podnoseći opširno izvješće o uzrocima stečajnog postupka nad Adriachemom Jukić je naveo kako je knjigovodstvena vrijednost imovine tvrtke oko 146 milijuna kuna, ali da su ukupni akumulirani gubici Adriachema gotovo dvostruko veći i iznose oko 390,5 milijuna kuna. Najveći su založni vjerovnici Agencija za upravlja je državnom imovinom (AUDIO) i Ministartsvo financija. Stečajni je upravitelj zadužen da od Vlade i AUDIO-a zatraži da se odreknu založnih prava do visine iznosa potrebnih za namirenje vjerovnika - bivših radnika Adriachema.

RIJEKA - U brodogradilištu 3. maj danas je isporučen tanker za prijevoz nafte i kemikalija "Rystraum" kojeg su riječki brodograditelji dovršili za norvešku tvrtku Utkilen Chemtrans. Riječ je o drugoj od dvije novogradnje koje su bile započete u talijanskim brodogradilištima De Polli Pallestrina i Nuovo Arsenale Catubi, a nakon njihova zatvaranja dotegljene su u 3. maj. Riječko brodogradilište ugovorilo je završetak tog posla, sklopivši s Utkilenom u prosincu 2009. ugovor vrijedan 18 milijuna eura. Oba tankera namijenjena su za prijevoz nafte i kemikalija, svaki dužine 129 metara, širine 19,2 metra i nosivosti 9.500 tona. U knjizi narudžbi 3. maja sada je šest brodova - jedan tanker za Uljanik Plovidbu iz Pule, četiri tankera za prijevoz asfalta za švedsku tvrtku Wisby Tankers te teglenica za belgijsku tvrtku Sarens. Zaposlenost brodogradilišta time je osigurana do jeseni ove godine, a u očekivanje informacija o procesu preustroja, Uprava 3. maja pojačano radi na ugovaranju novih poslova, navode iz riječkog škvera.

ZAGREB - Imenovanje dosadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora (NO) Diokija Lea Dolezila na dužnost člana Uprave - direktora Diokija na rok od 45 dana rješenje je za prijelazno razdoblje dok ne bude završena faza restrukturiranja te kompanije, ocijenio je danas Zdravko Rumenović, novoizabrani predsjednik NO-a Diokija. Rumenović, koji u NO-u predstavlja radnike Diokija, rekao je da se u tom razdoblju treba provesti vlasničko restrukturiranje kojim će banke i država pretvoriti svoja potraživanja u vlasničke udjele, nakon čega će biti sazvana Skupština Diokija na kojoj će biti izabran novi NO, koji će pak imenovati novu Upravu. U međuvremenu treba riješiti problem isplate zaostalih plaća radnicima Diokija, koji su prekinuli višednevne prosvjede nakon što im je obećano da će im plaće biti isplaćene do kraja ovog tjedna. Dolezil je zakazao za četvrtak sastanak s predstavnicima Stožera za obranu Diokija i sindikata na kojem će im dati precizne informacije o isplati plaća, a radnici očekuju da će dogovor o isplati do kraja tjedna biti ispoštivan u cjelosti, rekao je Rumenović.

RIJEKA - Njemački niskotarifni zračni prijevoznik Germanwings otvorio je danas novu liniju iz Koelna prema Rijeci, a zrakoplov kojim su putovala 93 putnika svečano je dočekan u Zračnoj luci Rijeka na otoku Krku. "Današnjim smo letom otvorili liniju iz Koelna prema Rijeci, a već u lipnju ćemo povezati Rijeku i s Berlinom, dok se u srpnju očekuje i uspostavljanje linije Stuttgart - Rijeka", izjavio je Andreas Engel, menadžer za međunarodne odnose s javnošću u Germanwingsu na današnjoj konferenciji za novinare u riječkoj Zračnoj luci. Istaknuo je kako na spomenutim linijama prema Rijeci očekuju oko četrdeset tisuća putnika do kraja listopada, izvijestili su iz te kompanije koja je kao prvi niskotarifni prijevoznik započela s letovima prema hrvatskim gradovima još u lipnju 2004. godine. Do prosinca 2011. godine iz nekoliko njemačkih gradova prevezao oko tri milijuna putnika prema Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Puli i Zadru.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex, nakon jučerašnjeg blagog rasta, danas je povećan za laganih 0,09 posto, na 1.805,55 bodova, dok je specijalizirani Crobex10 pao za 0,12 posto, na 982,58 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 28,3 milijuna kuna, a šest je dionica imalo promete veće od milijun kuna. Najveći promet, od 5,05 milijuna kuna, ostvaren je trgovanjem povlaštenom dionicom Adris grupe čija je cijena pala za 0,51 posto, na 205 kuna. S cijenom od 205 kuna, nepromijenjenom u odnosu na jučer, dan je završila dionica HT-a, uz promet od 4,7 milijuna kuna. Dionica Petrokemije nastavila je jučerašnji rast na krilima najava o mogućoj prodaji većinskog državnog udjela. Danas joj je cijena porasla za 5,41 posto na 273 kune, a imala je 4,5 milijuna kuna prometa. Rast cijene od 3,25 posto, na 127,88 kuna, ostvarila je dionica AD Plastika, s prometom od 1,4 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙