FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolske brige pogodila europska tržišta dionica

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 5. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica spustila su se u četvrtak na najnižu razinu u dva mjeseca pod pritiskom strahovanja u vezi sa španjolskim dugom i mogućih novih nevolja u slabijim članicama eurozoni.

Najveći je pad zabilježio indeks Frankfurtske burze DAX, oslabivši 1,1 posto na 6.709 bodova, dok su londonski Ftse i pariški CAC kliznuli 0,5 posto na 5.677 odnosno 3.300 bodova.

Ulagače je zabrinula razočaravajuća aukcija španjolskih obveznica na kojoj se Madrid u srijedu uspio zadužiti na donjoj granici ciljanog raspona, i to uz više prinose nego na sličnoj prethodnoj aukciji. Zvono na uzbunu bila je ovotjedna izjava španjolskog ministra da će državni dug u ovoj godini narasti za 78 posto BDP-a.

"Španjolska postaje vruća tema i to zabrinjava tržišta. Ako troškovi zaduživanja rastu, strahuje da bi još jednu državu mogli zahvatiti problemi. Strahuje se od širenja krize", tumači Angus Campbell iz Capital Spreadsa.

U takvom su okruženju najviše oslabili burzovni indeksi rubnih članica eurozone Španjolske i Italije, pa je talijanski Ftse MIB oslabio 1,9 posto a španjolski IBEX 0,7 posto.

Među sektorima najveći je gubitnik bio onaj bankovni, pri čemu su UniCredit i Commerzbank, znatno izloženi obveznicama rubnih članica eurozone, oslabili 4,5 odnosno 2,7 posto.

Najveći pojedinačni gubitnik bila je belgijska financijska grupa KBC, koja je dobila državnu pomoć za vrijeme financijske krize 2009. Izgubila je na vrijednosti 5,4 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,5 posto, na 9.767 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙