FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice blago ojačale u očekivanju dogovora o restrukturiranju grčkog duga

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 7. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice blago su u srijedu porasle u očekivanju sporazuma o zamjeni grčkih obveznica i američkih podataka o zaposlenosti u privatnom sektoru.

Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 0,3 posto na 5.785 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,2 posto na 6.643 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,6 posto i iznosio 3.382 boda.

"Ne vjerujem da je riječ o promjeni trenda“, kazao je David Thebault iz tvrtke Global Equities. "Jučerašnji pad nije se temeljio na velikom obujmu transakcija a otponac su bili nalozi ulagača koji su željeli sačuvati zaradu ostvarenu od prosinca", rekao je.

Bankovne dionice oporavile su se u srijedu, pri čemu je Banco Popolare skočio 6,5 posto, Natixis 3,4 posto a Commerzbank 3,4 posto.

Grčka ima rok do četvrtka da uvjeri najmanje 75 posto vjerovnika u privatnom sektoru da sudjeluju u zamjeni obveznica koja je ključni dio programa pomoći. Neki su već odbacili dogovor koji je potreban kako bi se izbjegao bankrot Grčke s nepredvidivim rizicima za Europu.

"Jučerašnje glasine o odgodi grčkog dogovora o zamjeni obveznica poslužile su kao katalizator za slabljenje tržišta", rekao je Franklin Pichard iz banke Barclays France.

"Nakon novogodišnjeg rasta, to je bio snažan podsjetnik da je Grčka još uvijek izvor problema, a investitori postaju svjesni i činjenice da su se aktivnosti u eurozoni smanjile u četvrtom tromjesečju, te da rast na velikim tržištima u nastajanju poput Kine i Brazila usporava".

Ulagači također čekaju objavu američkih podataka o zaposlenosti u privatnom sektoru, pouzdanog pokazatelja uoči ključnog vladinog izvješća o stanju na američkom tržištu rada u veljači, koje će biti objavljeno u petak.

Među dobitnicima izdvali su se u srijedu i proizvođači luksuznih roba, zbog obnovljenih glasina da će Kina sniziti uvozne carine na luksuznu robu kako bi potaknula potražnju. LVMH, Burberry i Hermes ojačali su u rasponu od 1,4 do 2,2 posto. Procjenjuje se da kinesko tržište luksuznih roba vrijedi oko 30 milijardi dolara i da raste 25 posto godišnje.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,7 posto na 9.576 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙