FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutost za rast pritisnula europske dionice

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 23. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Zabrinutost zbog prognoza svjetskog gospodarskog rasta pritisnula je u petak europska tržišta dionica koje su sada na putu da zabilježe najveći tjedni postotni pad u ovoj godini.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,4 posto na 5.824 boda, a na istom postotnom gubitku bio je i frankfurtski DAX, kliznuvši na 6.950 bodova. Pariški CAC izgubio je na vrijednosti 0,9 posto i iznosio je 3.442 boda.

Raspoloženje investitora pokvarili su podaci koji su objavljeni u četvrtak a pokazali su pad aktivnosti tvornica u Kini i eurozoni, pomutivši optimizam potaknut ohrabrujućim podacima iz SAD-a.

Ključnu ulogu u sprečavanju krize likvidnosti u eurozoni i smanjivanju troškova zaduživanja rubnih članica zone primjene jedinstvene europske valute, poput Italije i Španjolske, odigrala je Europska središnja banka, koja je aukcijama jeftinih trogodišnjih zajmova u prosincu i veljači ublažila pritiske u financijskom sektoru i strah od zastoja u financiranju realnog sektora.

Analitičari pritom upozoravaju da je mala vjerojatnost da će ECB ponoviti tu mjeru, što je u petak zakočilo apetit ulagača i pritisnulo dionice financijskih poduzeća.

Tako su se među gubitnicima izdvajali osiguravatelji, pa je Allianz oslabio 2,2 posto, Generali 1,7 posto, Axa 1,4 a Munich Re 1,3 posto.

Banke su također gubile na vrijednosti, uz UniCredit u minusu 1,1, posto, Intesu Sanpaolo jedan posto, BNP Paribas i Deutsche Bank 0,9 posto i Societe Generale 0,8 posto.

"Ovog su tjedna dionice gubile na vrijednosti jer je apetit ulagača oslabio", konstatirala je Rebecca O'Keeffe iz Interactive Investora. "Moguće usporavanje industrijske proizvodnje u svijetu i strah za kineski rast utjecali su na tržišta širom svijeta, pri čemu je Azija zabilježila najlošiji tjedan u ovoj godini", dodala je.

Među rijetkim dobitnicima izdvajao se maloprodajni sektor, pri čemu su britanski modni trgovački lanac Next i lanac supermarketa Morrison dobili na vrijednosti 2,4 odnosno 1,4 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,14 posto na 10.011 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙