FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački ZEW potaknuo rast europskih dionica

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 13. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u utorak nakon što je optimizam njemačkih ulagača potpirio povjerenje u zdravlje svjetskog gospodarstva a dodatni poticaj dali su i najnoviji podaci o prometu u američkoj maloprodaji.

Indeks Londonske burze FTSE porastao je 0,7 posto na 5.932 boda, indeks Frankfurtske burze DAX za jedan posto na 6.968 bodova, a na istom postotnom dobitku bio je i pariški CAC, koji je iznosio 3.525 bodova.

Očekivanja njemačkih analitičara i investitora porasla su u ožujku na najvišu razinu od lipnja 2010., daleko nadmašivši predviđanja, pokazalo je najnovije izvješće instituta ZEW. Budući da se Njemačku smatra motorom europskog rasta, izvješće je ojačalo povjerenje tržišta.

Dodatni poticaj tržištima dali su i podaci o prometu u maloprodaji u SAD-u koji su pokazali najveći rast u pet mjeseci, za 1,1 posto.

"Općenito su vijesti bile vrlo poticajne. Američko gospodarstvo vjerojatno je raslo brže nego što se mislilo, a isto vrijedi i za Veliku Britaniju i za sjevernu Europu", rekao je Richard Jeffrey iz tvrtke Cazenove Capital.

"Cijene dionica trenutno su relativno niske, pa mislim da još ima prostora za njihov rast“.

Među najvećim su dobitnicima u utorak bili proizvođači osnovnih resursa, koji ovise o snažnoj globalnoj potražnji i u prosjeku su ojačali dva posto paralelno oporavku cijena roba na svjetskim tržištima.

Ulagači gledaju s više nade i na grčku situaciji nakon što su ministri financija eurozone u ponedjeljak napokon odobrili novi paket pomoći, a privatni vjerovnici signalizirali da možda neće biti tako jako pogođeni kao što su se neki pribojavali.

Tako su dionice financijskih institucija uglavnom bile na dobitku, pri čemu su banke u prosjeku ojačale 2,4 a osiguravatelji 1,4 posto.

Njemački reosiguravatelj Munich Re ojačao je 3,2 posto nakon što je za ovu godinu prognozirao utrostručenje neto dobiti i relativno niske troškove izloženosti grčkom dugu.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je za 0,09 posto na 9,899 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙