FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strahovi od recesije pogodili europska tržišta dionica

LONDON/FRANKFURT, 4. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su se našli pod pritiskom obnovljenih bojazni od recesije nakon novih gospodarskih pokazatelja iz eurozone, a uteg su bile i dobitonosne prodaje kojima su se ulagači okrenuli nakon skoka prinosa na današnjoj aukciji španjolskih državnih obveznica.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima oslabio 1,16 posto, na 5.770 bodova, frankfurtski DAX za 1,72 posto, na 6.861 bod, a pariški CAC je iznosio 3.358 bodova, oslabjevši za 1,43 posto.

Najveći gubitnici bile su dionice banaka, koje su se našle pod pritiskom prodaja zbog pojačane zabrinutosti ulagača glede sposobnosti Španjolske da riješi svoje goleme dužničke nevolje.

Europski zajmodavci poput španjolskog Banco Santandera, talijanskog Unicredita i belgijske grupe KBC zabilježili su pad cijena dionica od čak 5,8 posto, nakon što je Španjolska prodala samo 2,6 milijardi eura, na donjoj granici planiranog iznosa zaduživanja na današnjoj aukciji, i uz više prinose nego na prijašnjim aukcijama.

Glavni španjolski burzovni indeks IBEX nakratko se spustio na najnižu razinu od kraja studenoga, kliznuvši za 0,6 posto.

Slabija potražnja na današnjoj španjolskoj aukciji uslijedila je nakon objave novog u nizu slabih pokazatelja iz gospodarstva eurozone. Tako je najnovije izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit pokazalo pad aktivnosti u industrijskom i uslužnom sektoru eurozone u ožujku, sugerirajući da eurozona vjerojatno opet klizi u blagu recesiju.

"Ključan problem je taj što se slabosti iz perifernih članica eurozone očito šire na najveća gospodarstva i to zaista predstavlja pravi razlog za zabrinutost", kazao je Marcus Ashworth, čelnik odjela za makrogospodarske strategije u banci Espirito Santo.

Slabi podaci iz maloprodaje teško da su mogli poboljšati entuzijazam ulagača glede europskih dionica. Potrošnja građana smanjila se u veljači, nakon neočekivano snažnog početka godine, sugerirajući da kućanstva muku muče s nepopustljivo visokom inflacijom, rastućom nezaposlenošću i rezovima državne potrošnje.

U takvom je okruženju Europska središnja banka u srijedu očekivano zadržala ključne kamatne stope na važećoj razini, balansirajući između visoke inflacije i anemičnog gospodarstva.

Među sektorima gubitnicima bio je i automobilski, predvođen švedskim Volvom, čije su dionice oslabjele 3,8 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 2,29 posto, na 9.819 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙