FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam podigao europska tržišta dionica, najveći dobitnici osiguravatelji

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 16. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice popele su se u petak na najviše razine od prošlog ljeta, poduprte optimističnim raspoloženjem ulagača u vezi s dionicama ali i gospodarskim rastom.

Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 0,5 posto na 5.970 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,6 posto na 7.187 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,4 posto i iznosio 3.595 bodova.

"Tržište je vrlo dobro poduprto, aktivnosti snižavanja rizika su gotove i mislim da je tržište vjerojatno spremno za uzlet", kazao je Zeg Choudhry iz tvrtke Northland Capital Partners.

UBS je također objavio optimističniju prognozu za Europu, te sada u ovoj godini očekuje nešto blaži pad gospodarstva, po stopi od 0,4 posto, u odnosu na dosada prognozirano smanjenje aktivnosti za 0,7 posto.4 posto.

Niz snažnijih američkih podataka odigrao je ključnu ulogu u poticanju apetita za rizikom u vrijeme recesije u Europi, pa će tržište dionica pozorno pratiti američke podatke o industrijskoj proizvodnji za veljaču.

"Što je veća izloženost američkom tržištu i tržištima u nastajanju, veća je vjerojatnost da će dionice imati bolju izvedbu", tumači Andreas Huerkamp iz banke Comerzbank u Frankfurtu.

Među dobitnicima izdvajao se osiguravateljski sektor nakon što je izborio ustupke europskih regulatora u vezi s novim kapitalnim zahtjevima u Europskoj uniji. Tako je Allianz ojačao dva posto, Axa 1,7 posto a MunichRe 0,9 posto.

Najveći pojedinačni dobitnik bila je norveška naftna grupa Subsea 7, u plusu 5,6 posto nakon što je objavila planova o otkupu dionica i isplati dividende.

Indeks tokijske burze Nikkei porastao je 0,06 posto na 10.129 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙