FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet eura prema dolaru posustao nakon podatka o prodaji kuća u SAD-u

NEW YORK/LONDON, 23. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u petak na međunarodnim tržištima deviza crpio podršku za rast iz popuštanja zabrinutosti u vezi usporavanja rasta u eurozoni i Kini, nakratko dosegnuvši i najvišu razinu u tri tjedna prema dolaru, nakon čega je njegove dobitke prigušio novi podatak s američkog tržišta nekretnina.

Euro je nakratko u takvom ozračju dosegnuo 1,3293 dolara, najvišu razinu u tri tjedna. Potom se spustio na 1,3253 dolara, što znači da je na dnevnoj razini bio na dobitku 0,4 posto. Odskočio je tako s niskih 1,3133 dolara, na koliko se spustio u četvrtak.

U odnosu na jen nakratko je poskočio za 0,6 posto, na 109,55 jena. Potom je odustao od većine dobitaka nakon objave podataka o prodaji kuća u SAD-u i njime se trgovalo po 109,02 jena, što znači dnevni dobitak od tek 0,1 posto.

Dolar je prema jenu istodobno oslabio gotovo 0,3 posto i njime se trgovalo po 82,30 jena.

Zabrinutosti oko gospodarskog usporavanja u 17-članoj eurozoni i Kini, koje su u četvrtak pogodile tržišta dionica i rizičnije valute, danas su blago popustile, prigušivši potražnju za valutama koje ulagači percipiraju sigurnim utočištima, kao što su dolar i jen.

U takvim okolnostima dolar je kliznuo nakratko na najnižu razinu u tri tjedna prema euru, a pod pritiskom je bio i švicarski franak, spustivši se također na najnižu razinu u dva tjedna prema drugim vodećim svjetskim valutama.

"Definitivno svjedočimo rotaciji očekivanja u vezi rasta, s tim da su prognoze za američko gospodarstvo nešto bolje dok su one za Kinu nešto slabije. To bi trebalo biti pozitivno za dolar", kazao je Geoff Kendrick, valutni strateg u banci Nomura.

Najnoviji podatak iz američkog gospodarstva je onaj o padu prodaje kuća u veljači za 1,8 posto, objavilo je tamošnje ministarstvo trgovine. Iako lošiji od očekivanja, najnoviji podaci pokazuju i rast cijena, ulijevajući optimizam da je najgore razdoblje na tržištu nekretnina možda ipak prošlo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙