FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju oprezno trgovanje

NEW YORK, 16. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su tek blago ojačali, jer su investitori na oprezu nakon što je S&P 500 indeks završio trgovanje iznad 1.400 bodova po prvi puta od izbijanja financijske krize 2008. godine.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 14,00 sati u plusu 22 bodova, a tehnološki Nasdaq 6,25 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 ojačao je 2,8 boda te je bio otprilike u skladu iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

S tehničkog aspekta, 1.400 bodova smatra se točkom otpora, a uspije li se S&P znatnije odmaknuti od te razine to bi moglo potaknuti daljnji uspon cijena dionica.

Za nove smjernice investitori iščekuju objavu novih pokazatelja, ponajprije indeksa povjerenja potrošača za ožujak. Ekonomisti očekuju da će taj indeks porasti s u veljači zabilježenih 75,3 na 76 bodova.

Očekuje se i objava indeksa potrošačkih cijena za veljaču, te podaci Feda o industrijskoj proizvodnji i iskorištenosti kapaciteta.

„Tržište bi danas mogao pokrenuti podatak o povjerenju potrošača. Ako se raspoloženje potrošača poboljša, i izgledi za daljnji uspon cijena dionica bit će veći. I sama činjenica da investitori prodaju obveznice i ulažu u dionice kako slabi njihov strah a gospodarska aktivnost se poboljšava, mogla bi signalizirati početak zaista pravog tržišta bikova“, smatra Peter Cardillo, tržišni ekonomist pri Rockwell Global Captialu.

Na europskim burzama najvažniji indeksi su dosegnuli najviše razine od prošloga ljeta. Trenutno su londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX u plusu oko 0,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙