FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 17. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

BERLIN - John Demjanjuk, bivši čuvar nacističkog koncentracijskog logora Sobibora, osuđen 2011. na pet godina zatvora, umro je u 91. godini, priopćila je u subotu njemačka policija. Demjanjuk je osuđen na sudu u Muenchenu koji je utvrdio da je doista bio čuvar logora Sobibora u Poljskoj u kojemu je ubijeno gotovo 28 tisuća ljudi. Umro je u umirovljeničkom domu u okolici Rosenheima, u Bavarskoj, gdje je čekao ishod žalbe na presudu. Sudski postupak protiv Demjanjuka bio je među posljednjima za nacističke zločine, zajedno s procesom Mađaru Sandoru Kepiru, koji je umro prije šest mjeseci. Nakon osamnaestomjesečnog suđenja, sud u Muenchenu je u svibnju 2011. presudio da je taj apatrid ukrajinskog podrijetla tijekom šest mjeseci 1943. nesumnjivo radio kao čuvar u Sobiboru gdje je ubijeno 27.900 Židova, većinom nizozemskih. Sud ga je ipak pustio na slobodu jer zbog svoje dobi i činjenice da nije bio državljanin nijedne zemlje, zbog čega nije mogao izaći iz Njemačke, nije bio opasan i nije postojala nikakva opasnost da pobjegne pravosuđu.

NUAKŠOT - Bivši šef libijske tajne službe Abdulah al-Senusi, jedan od ključnih ljudi svrgnutog libijskog režima Moamera Gadafija, kojeg traži i Međunarodni kazneni sud (ICC), uhićen je u subotu tijekom noći u zračnoj luci u Nuakšotu, glavnom gradu Mauritanije, objavile su tamošnje vlasti. Pukovnika Al-Senusija uhitila je mauritanska sigurnosna služba kada je redovnom zračnom linijom stigao iz Casablance. Putovao je s lažnom malijskom putovnicom. Sproveden je u glavnu policijsku postaju u Nuakšotu, ali zasad se ne zna što će mauritanska vlada poduzeti u vezi s njim, odnosno hoće li ga izručiti ICC-u. Al-Senusi (62), šogor nekadašnjeg "vođe libijske revolucije", bio je u najužem krugu Gadafijevih suradnika. Niz godina bio je direktor libijske vojne obavještajne službe, "jednog od najmoćnijih i najdjelotvornijih represivnih tijela režima", navodi ICC. Abdulah al-Senusi nije viđen u javnosti nakon pada Tripolija u kolovozu 2011. ICC je 27. lipnja 2011. izdao za njim uhidbeni nalog zbog sumnje da je "putem libijskog državnog aparata i libijskih sigurnosnih snaga" počinio "ubojstva i progonio civile, koji se mogu podvesti pod zločine protiv čovječnosti" od samog početka ustanka protiv Gadafija.

TRIPOLI - Libijska vlada je u subotu najavila da će od Mauritanije zatražiti izručenje bivšeg direktora libijske obavještajne službe Abdulaha al-Senusija kojeg traži Međunarodni kazneni sud (ICC). Glasnogovornik libijske vlade Salah al-Mana rekao je na tiskovnoj konferenciji da je zahtjev za izručenje poslan u Nuakšot preko Interpola. "Libijska vlada je spremna primiti Al-Senusija, zatvoriti ga i pošteno mu suditi", dodao je. Mana je dodao da je Al-Senusi uhićen dok je bio u društvu još jedne osobe. Pretpostavlja se da je riječ o njegovu sinu. I francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio je u subotu da će Francuska zatražiti izručenje Senusija koji je "u odsutnosti osuđen na doživotni zatvor zbog terorističkog napada 19. rujna 1989. na zrakoplov na letu UTA 772 u kojemu je poginulo 170 ljudi, među kojima 54 Francuza". Mauritanija nije potpisnica Rimskog statuta kojim je osnovan ICC i u načelu nema obvezu da mu izruči Senusija.

SYDNEY - Utemeljitelj i čelnik WikiLeaksa Julian Assange kani se kandidirati za gornji dom australskog parlamenta, objavio je WikiLeaks u subotu na Twitteru. Australac Assange (40) trenutačno je u Britaniji u kućnom pritvoru i bori se protiv izručenja Švedskoj u kojoj je optužen za silovanje. "Otkrili smo kako je moguće da se Jualian Assange kandidira za australski senat iako je u pritvoru. Julian se odlučio kandidirati", objavio je WikiLeaks. Najskoriji izbori za Senat neće biti prije kraja 2013. Švedska ga traži jer je u kolovozu 2010. bio s dvjema volonterkama WikiLeaksa koje ga danas optužuju za sekusualni napad, a on tvrdi da su one pristale na seks. WikiLeaks postao je poznat 2010. kad je objavio tajne snimke i povjerljive američke vojne i diplomatske depeše o ratu u Iraku i Afganistanu čime je navukao gnjevnu reakciju američkih vlasti.

ZAGREB/CARACAS - Venezuelski predsjednik Hugo Chavez vratio se kući nakon operacije kojom je na Kubi liječen od raka, objavljeno je u subotu. Na izlasku iz aviona u Caracasu Chavez je mahao i smiješio se, a dočekali su ga ministri u njegovoj vladi. "Ovaj novi povratak... Velika je molitva, istovremeno ljubavna pjesma i velika obveza", rekao je Chavez u emotivnom televizijskom govoru naciji. Istovremeno je svoje protivnike u venezuelskim medijima optužio da izazivaju strah i nesigurnost u zemlji. "Ja pozivam zemlju da ostane mirna", rekao je. Na Kubi su mi uklonili malignu tvorevinu iz zdjelice, rekao je. Po njegovim riječima, nema znakova da se rak proširio na druge dijelove tijela, ali će se svejedno nastaviti liječiti radioterapijom. No točna narav njegova karcinoma nikad nije ni objavljena što pojačava glasine da mu je možda i lošije nego što je službeno objavljeno.

BERLIN - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan otkazao je posjet Njemačkoj gdje mu je danas trebala biti dodijeljena nagrada za 50 godina njemačko-turskog prijateljstva, rekli su organizatori nagrade i službi premijera. Njegov posjet Bochumu, gdje živi znatna zajednica turskih imigranata, otkazan je zbog smrti 12 turskih vojnika u padu helikoptera u Afganistanu, rečeno je iz ureda premijera. Erdogan je također otkazao put predviđen za subotu popodne u Koeln, objavili su organizatori. Turski premijer trebao je dobiti nagradu Steiger "u ime turskog naroda" povodom 50 godina potpisivanja njemačko-turskog sporazuma o radnicima koji je omogućio dolazak stotina tisuća Turaka na rad u Njemačku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙