FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 26. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

MOSKVA - Tisuće Rusa primile su se za ruke i tako u nedjelju opasale središte Moskve u znak prosvjeda protiv vjerojatnoga povratka Vladimira Putina na predsjedničku dužnost na skorim izborima. Mnogi prosvjednici iz 16 kilometara dugoga živog lanca nosili su bijelu vrpcu koja simbolizira najveće oporbene prosvjede otkako je Putin prije 12 godina došao na vlast. Gotovo je sigurno da će Putin na izborima 4. ožujka postati ruski predsjednik, ali sve brojniji prosvjedi pokazuju da su urbani glasači siti korupcije i vladavine jednoga čovjeka te traže više demokracije i otvorenosti.

JOHANNESBURG - Bivši južnoafrički predsjednik i ikona borbe protiv aparthejda Nelson Mandela otpušten je iz bolnice u koju je bio smješten u subotu zbog želučanih tegoba, priopćilo je južnoafričko predsjedništvo. Mandela (93) je prethodno bio podvrgnut laparoskopskom zahvatu. Tom dijagnostičkom metodom nije pronađen nikakav ozbiljniji zdravstveni problem i Mandela je pušten kući, navodi se u priopćenju. Brojni stanovnici Južne Afrike okupili su se u nedjelju u crkvi Regina Mundi (Kraljice svijeta) u Johannesburgu, nekadašnjem središtu borbe protiv aparthejda, gdje su molili za zdravlje bivšeg predsjednika. Zbog poodmakle dobi i statusa ikone u JAR-u, zdravlje bivšeg predsjednika uvijek se prati s velikom zabrinutošću.

SARAJEVO - Posebni predstavnik Europske unije za Bosnu i Hercegovinu Peter Sorensen izjavio je u nedjelju kako ta zemlja bez obzira na svoj komplicirani ustroj ima izglede postati punopravnom članicom EU-a, a hoće li se to dogoditi ovisi prije svega o unutarnjem političkom dogovoru i spremnosti na provedbu reformi. Govoreći u Sarajevu na tribini nevladine udruge "Krug 99", Sorensen je kazao kako svih sadašnjih 27 članica EU-a podupiru ambicije BiH da postane punopravnom članicom Unije. "Mi u EU-u vjerujemo da je BiH europska zemlja", kazao je Sorensen, dodajući pri tom kako u konačnici ipak sve ovisi o dogovorima u samoj zemlji. Kazao je kako dogovor o uspostavi Vijeća ministara BiH, kao i nedavno usvajanje nekoliko važnih reformskih zakona u državnom parlamentu daju nadu da će se stvari nakon višemjesečnih zastoja i blokada napokon kretati u pozitivnom smjeru.

TEHERAN - Prva iranska nuklearka u Bušeru bit će priključena u punom kapacitetu na nacionalnu mrežu za opskrbu električnom energijom već za nekoliko tjedana, prenijeli su u nedjelju iranski mediji navodeći direktora nacionalne Agencije za atomsku energiju Ferejduna Abasi-Davanija. Nuklearna centrala u Bušeru, koju su izgradili Rusi, dio je iranskog nuklearnog programa za koji zapadne zemlje sumnjaju da je pod krinkom civilnog razvoja zapravo pokušaj stvaranja nuklearnog oružja. Abasi-Davani je agenciji ISNA rekao kako je centrala u Bušeru generirala 700 megavati energije od početka veljače i da će punim kapacitetom od 1.000 megavati početi raditi već prvih dana iranske nove godine, koja počinje 21. ožujka. "Da bi se taj kapacitet realizirao, provodit će se testovi pri pogonu od 75 posto kapaciteta", rekao je Abasi-Davani. Brzi razvoj iranskog nuklearnog programa bit će i glavna tema razgovora izraelskog premijera Benjamina Netanyahua s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Washingtonu, 5. ožujka.

PEKING - U kineskom glavnom gradu Pekingu priprema se početak gradnje zračne luke koja će vjerojatno s mjesta najprometnije na svijetu svrgnuti aerodrom Hartsfield-Jackson u Atlanti, objavili su u nedjelju mjesni mediji. S devet pista nova zračna luka moći će primiti više od 130 milijuna putnika i 5,5 milijuna tona tereta na godinu, tvrdi China Radio International. Aerodrom koji još nema imena prostirat će se na 2680 hektara, a gradnja će stajati 30,2 milijarde juana (27,1 milijarda kuna). Bit će smješten u Daxingu, 46 kilometara južno od trga Tiananmena, središta Pekinga. Završetak gradnje planiran je za listopad 2017. godine. Peking ima dva aerodroma, a oba su dosegla maksimum kapaciteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙