FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

ZAGREB, 23. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

KABUL

Talibani su pozvali u četvrtak na "ubijanje" stranih vojnika u Afganistanu nakon tri dana nemira i prosvjeda zbog spaljivanja Kurana u utorak u američkoj vojnoj bazi. "Zbog zaštite svete knjige morate hrabro napasti vojne baze osvajača, njihove vojne konvoje, ubiti ih, zarobiti, tući i dati im takvu lekciju da se više nikada neće usuditi uvrijediti sveti Kuran", zatražili su talibani u priopćenju koje je njihov glasnogovornik Zabihula Mudžahid objavio u četvrtak ujutro. "Kako je zaštita života i dobara muslimana zadaća svih muslimana, prosvjednici se moraju okomiti na osvajačke snage i njihova postrojenja a ne na imovinu naroda", navodi se u priopćenju.

BAGDAD

Najmanje 32 osobe ubijene su a više desetaka ih je ranjeno u nizu napada rano ujutro u četvrtak u Bagdadu i drugim iračkim gradovima, rekli su dužnosnici sigurnosti. Napadi su izvedeni uz pomoć bombi skrivenih uz rub ceste, automobila-bombi ili su ih izvele naoružane osobe. Pogodili su najmanje pet različitih zona glavnog grada, usmrtivši najmanje 22 osobe, i nekoliko gradova u pokrajinama Salahedin i Dijala, rekao je izvor u ministarstvu unutarnjih poslova te lokalni dužnosnici sigurnosti. U Bagdadu su se napadi dogodili u rano jutro, između 6.30 i 8.00 po lokalnom vremenu, i to uglavnom u šijitskim četvrtima karadi, Dori, Kazimiji i Mansuru, priopćila je policija. U Karadi je eksplodiralo nekoliko automobila-bombi. Jedna eksplozija dogodila se na tržnici i u njoj je poginulo najmanje 9 osoba, a 27 je ranjeno. U sjeverozapadnoj četvrti Kadimiji automobil-bomba ubio je petero ljudi i ranio desetak.

PEŠAVAR

Najmanje 10 osoba ubijeno je a tridesetak ranjeno u četvrtak u eksploziji bombe na autobusnom stajalištu u Pešavaru, na sjeverozapadu Pakistana nedaleko uporišta talibana, saznaje se iz medicinskog izvora. Za napad nije preuzeta odgovornost ali pakistanski talibani naredili su 2007. džihad u Islamabadu zbog njegova savezništva sa SAD-om. Oni su otad najodgovorniji za val napada u kojima je u četiri i pol godine smrtno stradalo gotovo 5000 osoba.

SRINAGAR

U lavinama koje su se tijekom noći obrušile na vojne logore u planinskom području indijskog dijela Kašmira poginulo je najmanje devet vojnika, priopćili su u četvrtak dužnosnici. Dvije lavine zatrpale su uporišta vojske u gradovima Dawar i Sonamarg, u blizini vojne granice koja razdvaja Kašmir na indijski i pakistanski dio. Glasnogovornik vojske rekao je kako je u Dawaru poginulo šest vojnika, a 15-ak je još pod snijegom, dok su u Sonagaru poginula tri vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙