FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30

ZAGREB, 6. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta od 9,30 sati:

WASHINGTON - Republikanski birači u Sjedinjenim Državama danas će, u takozvanom "super utorku" izaći na birališta u deset saveznih država i odlučivati o svom kandidatu za stranačku predsjedničku nominaciju, u glasovanju koje bi se moglo pokazati ključnim za konačnu pobjedu, javljaju agencije. Republikanci danas glasuju u Ohiu, Georgiji, Massachusettsu, Tennesseeju, Vermontu, Virginiji, Oklahomi, Idahu, Sjevernoj Dakoti i Aljaski. Odlučuje se o 419 od ukupno 1144 delegata koliko ih je potrebno za pobjedu na republikanskoj stranačkoj konvenciji. Prije "super utorka" u vodstvu utrke za republikansku nominaciju je bivši guverener Massachusettsa Mitt Romney s 203 osvojena delegata, drugi je bivši senator iz Pennsylvanije Rick Santorum s 92, treći bivši predsjednik Predstavničkog doma Kongresa Newt Gingrich s 33, a na začelju je teksaški guverener Rick Perry s 25 delegata. Pažnja medija i analitičara danas će najviše biti usmjerena na Ohio, saveznu državu koja nosi najviše delegata i u kojoj su Romney i Santorum po anketama u mrtvoj utrci.

ZAGREB - Tisuće Sirijaca posljednjih je dana pobjeglo u Libanon, objavio je UN, dok istodobno iz grada Homsa i dalje stižu izvješća o zločinima sirijskih snaga sigurnosti nad civilnim stanovništvom, javlja BBC u utorak. Agencija UN-a za izbjeglice priopćila da je samo u zadnja dva dana iz Sirije u Libanon prebjeglo dvije tisuće ljudi. Mnoge od tih izbjeglica, mahom žena i djece, sa sobom ima samo najosnovnije stvari. "Što bismo trebali činiti? Ljudi sjede u svojim kućama, a oni nas gađaju tenkovskim granatama. Tko može pobjeći, bježi. Ostali sjede i čekaju da umru", rekla je jedna žena iz pograničnog grada al-Kusaira, 15 kilometara od Homsa, koja je pobjegla u Libanon. Druga je žena BBC-jevom reporteru Paulu Woodu u kameru rekla da su joj sirijski vojnici u petak u Homsu ubili sina. "Prerezali su mu vrat. Bilo mu je 12 godina". Dodala je kako je još 35 muškaraca i dječaka iz četvrti Baba Amr uhićeno i ubijeno. Tu su četvrt, središte otpora protiv snaga Bašara al-Asada, u četvrtak osvojile snage sirijskog režima. I oporbeni i aktivisti za ljudska prava također kažu da snage sigurnosti i prorežimske milicije prikupljaju muškarce starije od 14 godina koji se još uvijek nalaze u Baba Amru, muče ih i ubijaju. Ta se izvješća, napominje BBC, ne mogu neovisno potvrditi.

LONDON - Tisuće putnika iz Europe sučene su s poremećajem u prometu brzih vlakova Eurostara zbog problema s napajanjem u Francuskoj, javlja BBC. Do greške je došlo u ponedjeljak navečer i neki su vlakovi iz Pariza u London došli s devet sati zakašnjenja. Zbog problema s kablovima u Francuskoj vlakovi su morali biti preusmjereni s brzih linija na one spore, što je uzrokovalo ogromna kašnjenja. Putovanje Eurostarom na liniji Pariz-London obično traje dva sata i 15 minuta. Mnoge linije u utorak su otkazane, a povratak prometa u normalu očekuje se iza podneva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙