FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 8. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

DAMASK - Zamjenik sirijskog ministra nafte Abdo Husameldin objavio je na You Tubeu da se pridružuje sirijskim ustanicima, postavši tako prvi visoko rangirani dužnosnik koji je napustio režim Bašara al-Asada otkako je u zemlji prije godinu dana počela pobuna protiv njegove vlasti. "Ja, Abdo Husameldin, zamjenik ministra nafte i prirodnih bogatstava, objavljujem ostavku na svoju dužnost i povlačenje iz vladajuće stranke. Pridružujem se revoluciji časnih ljudi", kazao je u video snimci koju je postavio na You Tube. "Poručujem režimu: nanijeli ste ljudima za koje tvrdite da su vaši godinu dana patnje i tuge, uskratili im temeljna ljudska prava i doveli Siriju do ruba provalije", rekao je, dodavši da je sirijsko gospodarstvo blizu kolapsa. Asad je Husameldina imenovao zamjenikom ministra 2009. godine nakon duge političke karijere. "Služio sam u vladi 33 godine. Nisam želio završiti karijeru opslužujući zločine ovog režima. Odlučio sam se učiniti ono što je ispravno iako znam će režim spaliti moju kuću i progoniti moju obitelj", kazao je Husameldin u videu snimljenom na nepoznatoj lokaciji. Husameldin na snimci izgleda opušteno i u krupnom planu u kameru s papira čita unaprijed pripremljenu izjavu, javlja Reuters.

PEKING - Posebni kineski izaslanik Li Huaxin poručio je vladi sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da odmah prekine s nasiljem i pomogne UN-u i Međunarodnom odboru Crvnog križa u dostavi pomoći područjima zahvaćenim sukobom, objavilo je u četvrtak kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Glasnogovornik ministarstva Liu Weimin kazao je novinarima da je posebni kineski izaslanik za Siriju tijekom posjeta Damasku također dao kinesku potporu pregovorima sirijskog režima i oporbenih skupina pod okriljem UN-a i Arapske lige. Posjet Lija Huaxina sirijskom glavnom gradu najnoviji je pokušaj Pekinga da odgovori na optužbe Zapada i arapskog svijeta da je blokadom rezolucije UN-a o Siriji omogućio Asadu i njegovim snagama još nasilniji odgovor na sirijsku pobunu. Tu rezoluciju blokirala je i Rusija.

ZAGREB - Snažna solarna oluja u četvrtak će stići do Zemlje i mogla bi poremetiti energetske sustave, satelitsku navigaciju i zrakoplovne rute, javljaju agencije. Solarna oluja, najsnažnija u posljednjih šest godina, do zemljina magnetskog polja stići će u četvrtak. Potaknulo ju je nekoliko sunčevih bljeskova početkom ovog tjedna, pišu BBC i Reuters. Ovo je vjerojatno najsnažnija solarna oluja u šest godina i bit će mnogo intenzivnija od one u koja je stigla do Zemlje u siječnju, kazao je Joseph Kunches iz američke nacionalne uprave za oceane i atmosferu. "Udarit će nas ravno u nos", kazao je. Otpuštene energetske sunčeve čestice kreću se prema Zemlji brzinom od 6.400.000 kilometara na sat, višestruko brže od uobičajenog. Kunches predviđa kako bi oluja mogla trajati do petka ujutro. Mogla bi poremetiti elektromreže, satelitsku navigaciju i neke zrakoplovne rute. Njezini će učinici biti najsnažniji u polarnim krajevima, napominje BBC.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙