FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

ZAGREB, 4. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

VARŠAVA

U sudaru dva brza vlaka kod mjesta Chalupka na jugu Poljske, u subotu navečer poginulo je najmanje 15 osoba, a 54 putnika su ozlijeđena, priopćile su u nedjelju hitne službe. Dva putnička vlaka prevozili su oko 350 putnika i kretali se na istoj pruzi u suprotnom smjeru. Do frontalnog sudara došlo je u blizini grada Szczechnocina. "Ovo je sigurno najteža nesreća vlakova u našoj povijesti već puno, puno godina", rekao je poljski premijer Donald Tusk koji je stigao na mjesto nesreće u nedjelju rano ujutro. Tusk je rekao da je prerano za nagađanja o razlogu nesreće, ali da se ljudska greška ne može isključiti. Poljska televizija TVN24 je javila da se na mjestu nesreće nalazi više od 350 vatrogasaca, više desetina ekipa hitne pomoći i oko 100 policajaca, prenose agencije. Čitavu akciju spašavanja pomažu i dva helikoptera. Jedan vlak vozio je iz mjesta Przemysl prema Krakovu i Varšavi, a drugi u suprotnom pravcu iz Varšave prema Krakovu. Na televizijskim snimkama nesreće vide se vagoni koji su izletjeli iz tračnica i posve smrskani dijelovi kompozicije.

MOSKVA

Rusi su u nedjelju počeli glasovati na predsjedničkim izborima nakon kojih se sadašnji premijer Vladimir Putin kani vratiti u Kremlj usprkos neviđenim prosvjedima protiv njegove vlasti. Budući da se Rusija proteže kroz devet vremenskih zona, stanovnici Čukotke su prvi počeli glasovati na ovim izborima koji će se završiti u nedjelju u 17.00 sati (18.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) u Kalinjingradu, na zapadu zemlje. Oko 109 milijuna birača pozvano je na birališta, a prvi rezultati znat će se oko 21.00 sat (18.00 sati). Putin, glavni favorit ovih izbora, dobiva oko 60 posto glasova, po zadnjim anketama objavljenim koncem veljače. No oporba je učinila sve kako bi mobilizirala birače i nametnula drugi krug Putinu koji je od 2000. do 2008. obnašao dva uzastopna predsjednička mandata, ali mu popularnost pada. Putinovi protivnici su: komunist Genadij Zjuganov (drugo mjesto po anketama), populist Vladimir Žirinovski, milijarder i novi lik na političkoj pozornici Mihail Prohorov te političar centra Sergej Mironov.

CONAKRY

U prometnoj nesreći u istočnoj Gvineji poginulo je 50, a ozlijeđeno 27 ljudi, priopćila je u subotu navečer tamošnja vlada. Do nesreće je došlo kada se kamion koji je vozio ljude na sajam u grad Beyla srušio u provaliju. "Kamion ... (koji je prevozio putnike) uzrokovao je ovu tešku nesreću ostavivši brojne obitelji u tuzi", izjavio je ministar teritorijalne uprave Alhassane Conde. Svjedok je kazao za AFP da je kamion na putu iz Moribadoua prema Beyli jurio nizbrdo velikom brzinom kada su mu otkazale kočnice i sletio u provaliju. Ozlijeđeni putnici odvezeni su u bolnicu u mjestu Beyla, dodao je svjedok.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙