FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

ZAGREB, 25. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

SARAJEVO

Policajci Livanjske županije u Bosni i Hercegovini odlučili su stupiti u štrajk i najavili su kako do daljnjeg neće kažnjavati građane niti će pisati prekršajne prijave, objavio je u subotu sarajevski "Dnevni avaz". Predsjednik županijskog sindikata policajaca Tino Krivić potvrdio je kako je ovaj korak poduzet u znak prosvjeda jer u tom dijelu BiH već sedamnaest mjeseci nema izvršne vlasti pa je blokiran i proračun uključujući tu i isplate plaća policajcima. Policajci su najavili kako će 29. veljače organizirati novi prosvjed pred sjedištem županijske vlade i pri tom tražiti da se napokon okonča politička kriza koja onemogućava normalno funkcioniranje županije. Uz policajce u štrajk su stupili i nastavnici i profesori u srednjim i osnovnim školama jer ni oni ne dobivaju plaće. Potporu kolegama u Livanjskoj županiji uputili su policajci iz drugih dijelova BiH a pismo potpore poslao im je i Sindikat policije Hrvatske.

KABUL

Dvojica Amerikanaca ubijena su u dobro zabarikadiranoj zgradi ministarstva unutrašnjih poslova u glavnome gradu Afganistana, a vjeruje se da je riječ o pukovniku i bojniku američke vojske, objavili su afganistanski sigurnosni izvori. Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je priopćenje u kojem se kaže da su dvojica "stranih partnera" ubijena, ali još se ne zna tko ih je ubio. Televizija Tolo TV objavila je da su ubijena dvojica "stranih savjetnika". Ministarstvo je zatvoreno i nitko ne smije ni ući ni izaći, objavile su snage sigurnosti.

ADEN

Najmanje je 26 osoba ubijeno, a deseci su ranjeni u eksploziji automobila bombe u na jugu Jemena, a agencije u subotu javljaju da je Al Kaida već preuzela odgovornost za tu eksploziju. Auto bomba eksplodirao je ispred predsjedničkoga kompleksa u gradu Mukali u pokrajini Hadramutu, samo koji sat pošto je novi predsjednik Abd-Rabu Mansur Hadi položio prisegu u parlamentu u glavnome gradu Sani. "Al Kaida je odgovorna za samoubilački napad u Mukali. to je osveta za zločine republikanske garde", rekao je za Reuters jedan izvor iz al-Kaide. Novi jemenski predsjednik Abd-Rabu Mansur Hadi (66) obećao je da će pojačati borbu protiv al-Kaide i najavio povratak sigurnosti u tu siromašnu afričku zemlju.

DAMASK

U subotu se u Homsu nastavljaju pregovori Crvenog križa, sirijskog režima i oporbe o izvlačenju ranjenika iz četvrti Baba Amra, među kojima su dvoje stranih novinara, i posmrtnih ostataka dvoje njihovih kolega ubijenih u srijedu. "Pregovori u Homsu se nastavljaju radi nastavka evakuacije onih kojima je prijeko potrebna hitna medicinska pomoć", rekao je glasnogovornik Međunarodnog odbora Crvenoga križa (ICRC) u Damasku Saleh Dabakeh. U petak su sirijski Crveni polumjesec i ICRC evakuirali sedam ranjenika i 20 bolesnih žena i djece u bolnicu Al Amin, dva kilometra od pobunjeničke četvrti Baba Amra, najčešće mete u bombardiranju Homsa koje je počelo prije tri tjedna. Zapadni diplomatski izvor u Damasku potvrdio je da se u subotu nastavljaju pregovori radi evakuacije ranjenih novinara i posmrtnih ostataka dvoje ubijenih novinara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙