FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 14. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

PRIŠTINA - Pripadnici kosovskog pokreta "Samoopredjeljenje" i pripadnici kosovske policija u subotu su se sukobili kod Podujeva na sjeveroistoku Kosova, kada je policija blokirala aktiviste tog pokreta na putu prema graničnom prijelazu Merdare prema Srbiji, izvješćuju mediji u Beogradu i Prištini, prenoseći kako je ozlijeđen jedan policajac, a uhićeno desetak dmeonstranata. Prosvjednici su, kako se ističe, prilikom sukoba s policijom koristili kamenice, na šta je policija odgovorila suzavcem i vodenim topovima, a bježeći od suzavca demonstranti su se skrivali po okolnim dvorištima i kućama u blizini prometnice. Pokret Samoopredjeljenje proteklih je dana najavljivao za subotu u 13 sati "mirnu blokadu prijelaza Merdare i Bijela zemlja". Cilj mirne blokade je, kako su objašnjavali, obvezati kosovsku vladu da provede rezoluciju, usvojenu u kosovskom parlamentu u prosincu prošle godine, koja predviđa "mjere punog reciprociteta" prema Srbiji.

LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo financija ocijenilo je u subotu da je odluka agencije Standard&Poor da snizi kreditni rejting za 9 država iz eurozone, među kojima i Sloveniji, pretjerana. "Snižavanje ocjene kreditnog rejtinga Slovenije i još 8 zemalja eurozone nam se čini pretjeranim", navedeno je u izjavi za javnost slovenskog ministarstva za financije u kojoj se dodaje da se Slovenija slaže s ocjenom koju je u tom pogledu dao europski povjerenik za monetarne i ekonomske poslovce Olli Rehn. Agencija S&P u petak je po drugi put u proteklih 6 mjeseci snizila kreditni rejting Slovenije, ovoga puta sa AA- na A+.

MOSTAR - Bosanskohercegovački državljani u Švedskoj priključili su se prosvjedima protiv tamošnjeg šefa diplomacije Carla Bildta koji su u subotu organizirani u više gradova u toj zemlji navodeći da se u vrijeme genocida u Srebrenici nad Bošnjacima 1995. susreo sa Slobodanom Miloševićem, priopćili su u subotu iz Stranke dijaspore BiH. "Poznata je sramna uloga ministra vanjskih poslova u vrijeme srebreničke tragedije kada je 15. srpnja mirno sjedio na ručku s Miloševićem, Mladićem i drugim ratnim zločincima, samo 50 km dalje od mjesta zločina", ističe Stranka dijaspore BiH u priopćenju. Dodaje se kako Bildt nije dopustio da se do kraja rasvijetli srebrenički masakr ali i da ponudi odgovore o osobnoj odgovornosti.

RIM -Među troje smrtno stradalih u havariji kruzera Coste Concordije koji se u noći na subotu dogodila blizu otočića Giglia, dvoje je francuskih državljana i jedan peruanski član posade, izvijestila je Ansa, pozivajući se na lokalne vlasti. Tijela su prebačena u mrtvačnicu u Orbettelu, gradu smještenom nasuprot otočiću Giglio. Državno odvjetništvo izvijestilo je kako će se na tijelima obaviti obdukcija. Dužnosnik lokalnih redarstvenih snaga izvijestio je kako može potvrditi informaciju o troje smrtno stradalih. Na brodu se nalazilo 4234 putnika i članova posade, među kojima 52 djece mlađe od 6 godina, priopćile su talijanske vlasti.

RIM -Priveden je Francesco Schettino, zapovjednik broda Costa Concordia koji se nasukao kod talijanskog otoka Giglio u subotu, potvrdio je glavni tužitelj za područje Grosseta Francesco Verusio koji ispituje zapovjednika, izvijestila je talijanska agencija ANSA. Schettino, izvješćuju talijanski mediji, tvrdi da greben u koji je udario kruzer Costa Concrodia nije bio ubilježen u navigacijske karte u što mnogi u izjavama za talijanske medije izražavaju sumnju. ANSA je izvijestila da su posljednjim podacima u nesreći broda poginule tri osobe, dvoje francuskih državljana i jedan peruanski član posade, a 14 ozlijeđeno. Raniji podaci govorili su o 40 ozlijeđenih. Poginuli su se, po prvim nalazima autopsije, utopili, navodi talijanska agencija. Od 4229 osoba koje su se nalazile na brodu kao nestale se, po različitim podacima, vodi od 20 do 40 osoba, izvijestila je ANSA u subotu navečer.

TAIPEI - Dosadašnji tajvanski predsjednik Ma Ying-jeou, zagovornik boljih odnosa s Kinom, ponovno je pobijedio na predsjedničkim izborima, pobijedivši svoju protivnicu i šeficu oporbe Tsai ing-wen, čije je potencijalna pobjeda zabrinjavala službeni Peking. "Pobijedili smo", rekao je Ma iz vladajućeg Kuomintanga pred svojim pristalicama koji su se okupili u njegovu glavnom izbornom stožeru u Taipeiju. "Nije riječ o osobnoj pobjedi. To je pobjeda Tajvanaca i pobjeda puta prema integritetu, prosperitetu i miru", rekao je. Ma je osvojio 700.0000 glasova više od svoje glavne suparnice Tsai Ing-wen iz Demokratske napredne stranke, nakon prebrojenih 75 posto biračkih glasova. Ma se zauzima za jačanje odnosa s Kinom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙