FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 1. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Irska je u nedjelju od Litve preuzela jednogodišnje rotirajuće predsjedanje Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju, objavljeno je na internetskim stranicama OESS-a. Dublin je najavio da će svoje predsjedanje usmjeriti na završetak dugotrajnih sukoba u Europi, uglavnom na istoku i jugoistoku kontinenta (Pridnjestrovlje, Nagorno-Karabah, Gruzija, Kosovo), na promoviranje sigurnosti na internetu i jačanje suradnje među 56 država članica. Tijekom litavskog predsjedanja, Stalno vijeće OESS-a donijelo je 15. prosinca odluku o zatvaranju ureda te organizacije u Zagrebu. OESS je ocijenio da je mandat u Hrvatskoj uspješno izvršen suradnjom ureda i hrvatske vlade, a zatvaranjem ureda završena je nazočnost OESS-a u Hrvatskoj nakon 15 godina.

LONDON - Britanski premijer David Cameron u novogodišnjem je govoru u nedjelju najavio kako će "za obnovu gospodarstva učiniti još više" te da će Olimpijske igre u Londonu i proslava kraljičine 60. godišnjice na tronu 2012. učiniti Britance ponosnima. "Znam da se mnogo toga mora promijeniti. Moramo više učiniti da obnovimo gospodarstvo. Većina europskoga gospodarstva trpi, ali drugi se dijelovi svijeta razvijaju. Diljem svijeta ima velikih prilika za naše tvrtke i ja sam odlučan iskoristiti ih", rekao je.

RAMALLAH - Izraelski i palestinski pregovarači sastat će se u utorak u Jordanu, prvi put javno od rujna 2010., gdje će raspravljati o mirovnome procesu, izvijestili su u nedjelju palestinski dužnosnici. U Jordanu će se sastati palestinski izaslanik Saeb Erekat i izraelski Yitzhak Molcho, rekao je jedan od najviših dužnosnika krovne Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Vasl Abu Josef. Izraelci još nisu potvrdili informaciju o održavanju sastanka. Pregovori su prekinuti krajem 2010. nakon što su Izraelci odbili obnoviti djelomično zamrzavanje naseljavanja okupirane Zapadne Obale, kako su tražili Palestinci, koji ondje, potom na području istočnog Jeruzalema te u Pojasu Gaze žele početi graditi svoju novu državu.

ISTANBUL - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan pružio je podršku pomirenju palestinskih frakcija na sastanku s čelnikom Hamasa Ismailom Hanijom u nedjelju u Istanbulu, objavili su turski mediji. Sastanak Erdogana i Hanije održan je iza zatvorenih vrata. Hanija je stigao u Tursku u sklopu svoje prve inozemne turneje (Turska, Egipat, Sudan, Katar, Bahrein, Tunis) otkako je preuzeo Hamas 2007. godine. Izrael i zapadne zemlje smatraju islamistički Hamas terorističkom organizacijom, ali ne i Turska, koju vodi islamistička vlada.

KAIRO - Savjetničko tijelo Arapske lige zatražilo je u nedjelju da se odmah povuče promatračka misija iz Sirije jer ona zapravo omogućuje Damasku da prikrije stalno nasilje. Arapska je liga poslala misiju u Siriju da provjeri drži li se predsjednik Bašar al-Asad svoga obećanja da će prestati silom gušiti nerede kojima prosvjednici već devet mjeseci traže predsjednikov odlazak. Arapski parlament, savjetničko tijelo sastavljeno od 88 zastupnika iz svih zemalja članica Arapske lige, u nedjelju je objavio da u sirijskome nasilju ljudi i dalje ginu. "Činjenica da se to događa pred arapskim promatračima ljuti Arape i negira svrhu slanja misije za ustanovljavanje stanja", rekao je predsjedatelj Parlamenta, Ali al-Salem al-Dekbas.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙