FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 4. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u intervjuu za crnogorski portal Analitiku, objavljen u srijedu, da će europska orijentacija Crne Gore pridonijeti još boljim susjedskim odnosima Crne Gore i Hrvatske i da će utjecati na to da rane iz prošlosti brže zacijele, te da je Podgorica važan susjed, partner i prijatelj RH. Kazao je da je za RH važno da se i u Crnoj Gori događa "proces potpunog distanciranja od politike koja je dovela do tih tragičnih posljedica", te da se crnogorsko-hrvatski odnosi grade na načelima "punog i iskrenog prijateljstva". Josipović je rekao da je hrvatski prijevod pravne stečevine EU-a, koji je bivša premijerka Jadranka Kosor poklonila vladi Crne Gore, dokaz da Hrvatska želi pomoći Crnoj Gori na putu prema EU.

SARAJEVO - Šest političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine koje su krajem prosinca prošle godine postigle dogovor o uspostavi novog Vijeća ministara do 10. siječnja će usuglasiti imena kandidata za nove ministre kako bi tijekom mjeseca bio dovršen postupak uspostave nove izvršne vlasti u toj zemlji, najavio je predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Damir Hadžić. "Očekujem da će do 10. siječnja biti poznati svi kandidati za Vijeće ministara BiH", kazao je Hadžić kako ga u srijedu citira sarajevski "Dnevni avaz". Pojasnio je kako u narednim danima neće biti novog sastanka predsjednika šest stranaka nego će oni u bilateralnim konzultacijama dogovoriti kandidate za ministarske pozicije.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u srijedu je političke stranke pozvao na odgovorno ponašanje kako bi se što prije formirala nova vlada, budući da je od prijevremenih parlamentarnih izbora prošao puni mjesec dana. "Pozivam sve političke čimbenike da postupe odgovorno i omoguće što brže formiranje vlade, na temelju izbornog rezultata. Od prijevremenih izbora prošlo je mjesec dana, a stanje na slovenskoj političkoj pozornici zahtijeva odluke", naveo je Tuerk u srijedu u izjavi za javnost. Na prijevremenim parlamentarnim izborima održanim 4. prosinca 2011. relativnu većinu u novom parlamentu od 90 zastupnika osvojila je stranka Pozitivna Slovenija koju vodi prijašnji ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković. Vjerojatni mandatar za sastav nove vlade nije međutim u proteklih mjesec dana uspio stvoriti koaliciju koja bi mu zajamčila natpolovičnu većinu u parlamentu.

PEKING - Kina je u srijedu ponovno izrazila protivljenje nametanju jednostranih sankcija Iranu zbog nuklearnog programa Teherana i naglasila da bi tu krizu trebalo riješiti diplomatskim putem u vrijeme dok Iran prijeti Washingtonu. Iranski vojni vrh u utorak je zaprijetio poduzimanjem koraka ako američka mornarica vrati svoj nosač zrakoplova u Perzijski zaljev što predstavlja novu eskalaciju u reakcijama Teherana na nove američke sankcije i najavu europskih sankcija koje ostavljaju traga na njezinoj ekonomiji. "Kina i dalje vjeruje da sankcije nisu pravi način za ublažavanje napetosti i rješavanje pitanja iranskog nuklearnog programa", rekao je na brifingu za novinare glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙