FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 9. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

BEOGRAD - Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je kako izjave hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, glede eventualnog povlačenja međusobnih tužbi dviju zemalja za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, smatra ''pružanjem ruke pomirenja'' te da je intenziviranje racionalnih i dobronamjernih razgovora jedini ispravan put ka pomirenju i rješavanju problema. Ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je za beogradski dnevnik "Blic" od nedjelje kako je, kada je riječ o međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICJ), važno da dvije zemlje barem pokušaju naći rješenje, te ponovila kako se prije svega moraju rješiti pitanja nestalih, opljačkane imovine i ratnih zločina. Malović, u razgovoru za beogradski dnevnik "Danas" od ponedjeljka, kaže kako nastup ministrice Pusić doživljava kao izuzetnu gestu i poruku da otvorena pitanja dvije zemlje moraju rješiti dogovorom, u prijateljskom ambijentu, i kao pruženu ruku pomirenja.

BAGDAD - Irak je službeno zatražio od vlasti poluautonomne sjeverne kurdske regije da predaju iračkog potpredsjednika Tarika al-Hašemija i 12 osoba iz njegove pratnje kako bi odgovarali za optužbe da su organizirali skupine za likvidacije, rekao je u nedjelju irački dužnosnik. Iračka vlada pod vodstvom šijita izdala je nalog za uhićenje sunitskog potpredsjednika sredinom prosinca, ubrzo nakon povlačenja snaga SAD-a, što je izazvalo političku krizu koja je ugrozila krhku vladajuću koaliciju sunitskih, šijitskih i kurdskih skupina pod vodstvom premijera Nurija al-Malikija. Hašemi, koji odbacuje optužbe, otišao je u Kurdistan nakon što je središnja vlast zatražila njegovo uhićenje. On tvrdi da u Bagdadu neće moći imati pošteno suđenje. Pravosudne vlasti Kurdistana su potvrdile da su dobile zahtjev ali nisu htjele reći hoće li predati Hašemija.

JERUZALEM - Izrael će ove godine povećati svoja izdvajanja za obranu za oko šest posto zbog produbljavanja nestabilnosti u regiji, rekao je u nedjelju izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Izrael će ove godine za obranu potrošiti dodatne tri milijarde šekela (780 milijuna dolara). Ukupan izraelski proračun za 2012. godinu je projiciran na oko 50 milijardi šekela što je u velikoj mjeri isto kao i prošle godine. Izrael je suočen sa strateškim zemljovodom koji je radikalno izmijenjen u posljednjih 12 mjeseci. Čini se da Izrael gubi regionalne saveznike u Turskoj i Egiptu, suočava se s mogućim savezom dvije najveće palestinske skupine, ustankom u susjednoj Siriji i rastućim strahovima zbog iranskog nuklearnog programa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙