FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 5. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

BERLIN

Njemački predsjednik Christian Wulff, bliski suradnik kancelarke Angele Merkel, u srijedu je izjavio kako želi ostati na dosadašnjoj funkciji unatoč tomu što je optužen da je pokušao zataškati aferu o jednom privatnom zajmu. Preda mnom su brojne zadaće koje još trebam obaviti tijekom svojeg petogodišnjeg mandata, rekao je Wulff u interviewu za njemačku javnu televiziju. Unatoč tomu što je Wulff priznao da je "počinio veliku pogrešku zbog koje duboko žali" i zbog koje se ispričao, pritisak javnosti se ne smanjuje, a pozivi na njegovu ostavku u posljednjih 48 sati ne prestaju. Njemački predsjednik Christian Wulff našao se pod velikim pritiskom javnosti koja od njega traži objašnjenje o zajmu koji je dobio od supruge jednoga bogatog biznismena kako bi sagradio kuću. Prema pisanju Bilda riječ je o iznosu od 500.000 eura.

WASHINGTON

Obamina administracija objavit će vojnu strategiju prilagođenu smanjenjima proračuna vrijednim stotine milijardi dolara, što uključuje i udaljavanje od dugogodišnjeg cilja Pentagona da bude spreman istodobno voditi dva rata, izvijestili su u utorak američki mediji. Ističući političku dimenziju washingtonske rasprave o vojnoj štednji, predsjednik Barack Obama planira se u četvrtak pridružiti vojnim zapovjednicima u Pentagonu kako bi javnosti zajednički predstavili novu strategiju. Ministar obrane Leon Panetta i zapovjednik združenog stožera general Martin Dempsey, na konferenciji za tisak u Pentagonu izložit će ključne odrednice osmomjesečne revizije strategije američkih sigurnosnih interesa, nakon kratkog obraćanja predsjednika Obame, rekli su dužnosnici ministarstva obrane, prenosi CBS News.

OSLO

Stručnjaci koji prate stanje norveškoga ubojice Andersa Behringa Breivika kažu kako on nije psihotičan, što je u suprotnosti s ocjenom psihijatara koje mu je dodijelio sud, objavio je u srijedu BBC. Ekipa stručnjaka došla je do toga zaključka pošto je promatrala Breivika u zatvoru, objavio je državni odvjetnik koji je svoj izvještaj predao sudu. Breivik priznaje napade od 22. srpnja u kojima je ubio 77 ljudi. U prvome psihijatrijskome izvještaju kaže se da je on poremećen. Dvojica psihijatra koje je odredio sud zaključila su to na temelju 13 razgovora s njime. U njihovu se izvještaju kaže da je 32-godišnji Breivik živi u "vlastitu svijetu iluzija u kojem su sve njegove misli i djela vođeni njegovim iluzijama".

PEKING

Vjeruje se da je otrovani mačji gulaš ubio jednog kineskoga milijardera, objavio je u srijedu BBC. Policija je pritvorila lokalnoga dužnosnika Huang Guanga u južnokineskoj pokrajini Guangdongu, jer ga smatra povezanim s iznenadnom smrću Longa Liyuana koji je umro 23. prosinca. Sumnja se da je Huang u restoranu u gulaš s mačjim mesom dodao otrovnu biljku Gelsemium elegans. U policijskom se priopćenju kaže kako su sumnjivac i milijarder svađali, jer je Huang navodno pronevjerio Longov novac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙