FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 3. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PARIZ - Francuska želi da se njeni europski partneri do kraja siječnja dogovore o sankcijama Iranu kakve predviđaju i Sjedinjene Države, izjavio je u utorak francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe. "Francuska želi da se sankcije pojačaju a predsjednik (Nicolas Sarkozy) je dao dva konkretna prijedloga na tom planu - prvi je zamrzavanje sredstava iranske središnje banke a drugi je embargo na izvoz iranske nafte", rekao je Juppe za francusku televiziju. Iran opovrgava tvrdnje zapadnih zemalja da nuklearni program koristi za proizvodnju atomske bombe. Ministri vanjskih poslova EU trebali bi se 30. siječnja sastati i među ostalim razgovarati o iranskom nuklearnom programu.

MOSKVA - Iran nema rakete dugog dometa niti će ih skoro imati, istaknulo je u utorak rusko ministarstvo obrane u prvoj reakciji Moskve na iransko testiranje triju raketa u ponedjeljak. "Iran nema tehnologiju za izradu raketa srednjeg dometa ili interkontinentalnih raketa niti će je skoro imati", izjavio je glasnogovornik ministarstva novinskoj agenciji Interfax. Rusija je saveznik Irana kojeg je opskrbila prvom nuklearnom centralom, kao i gorivom za njezin rad. Iran je posljednih dana za vrijeme vojnih vježbi testirao krstareće rakete i rakete srednjeg dometa. Vlasti u Teheranu zaprijetile su da će prekinuti promet Hormuškim tjesnacem ako zapadne zemlje nametnu sankcije zbog iranskog nuklearnog programa.

ŠARM EL-ŠEIK - Glasovanje za treću i posljednju fazu izbora počelo je u utorak u trećini Egipta, objavili su vladini mediji. Izbori započeti 28. studenoga prvi su nakon smjene predsjednika Hosnija Mubaraka u veljači. Rezultati dviju prvih zona glasovanja pokazuju premoćnu dominaciju islamističkih stranaka - Muslimanskog bratstva i salafističkih fundamentalista - koji su dobili ukupno približno 65 posto glasova. Ta treća i posljednja faza izbora za zastupnički dom odnosi se posebice na Sinaj, nestabilno područje koje graniči s Izraelom i Pojasom Gaze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙