FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 24. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio je u petak veliku zabrinutost zbog eskalacije nasilja u Siriji gdje su u dva napada poginule najmanje 44 osobe, pozvavši režim Bašara al-Asada da u potpunosti primjeni plan Arapske lige o izlasku iz krize . "Glavni tajnik UN-a je vrlo zabrinut zbog eskalacije nasilja u Siriji", izjavio je njegov glasnogovornik Martrin Nesirky. "Današnje eksplozije u Damasku, u kojima ima mrtvih i ranjenih, dodatno naglašavaju njegovu zabrinutost. Ističe da je svako nasilje neprihvatljivo i mora smjesta prestati", dodao je Nesirky. Prema njegovim riječima, glavni tajnik UN-a i dalje poziva na političku promjenu u Siriji, "vjerodostojnu, otvorenu i legitimnu".

KAIRO - Prva skupina promatrača Arapske lige u Siriju će krenuti u ponedjeljak kako bi procijenili poštuje li Damask arapski mirovni plan za okončanje devetomjesečnog obračuna s prosvjednicima, izvijestila je egipatska novinska agencija u petak. U prvoj skupini će biti više od 50 ljudi a ukupno bi trebalo doći oko 150 promatrača, rekao je Ben Heli. Najava slanja promatrača objavljena je nakon sastanka glavnog tajnika Arapske lige Nabila Elarabyja i voditelja promatračke misije na kojem su razgovarali o pojedinostima misije, izvijestila je MENA. Razgovori će biti zaključeni u subotu, kaže se u vijesti.

BUDIMPEŠTA - Mađarski parlament je u petak prihvatio nove izborni zakon i zakon o financijama unatoč primjedbama i protivljenju Europske unije što bi moglo ugroziti razgovore te zemlje o novim financijskim sporazumima s međunarodnim zajmodavcima. Stranka desnog centra Fidesz premijera Viktora Orbana u parlamentu ima dvotrećinsku većinu što joj omogućuje da prihvati bilo koji zakon, uključujući i ustavne promjene, bez podrške oporbenih zastupnika. Novim izbornim zakonom broja zastupnika u mađarskom parlamentu od 2014. godine smanjuje se s 386 na 199, mijenja ustav na, kako tvrde kritičari, način da pogoduje stranci Fidesz te daje pravo glasovanja etničkim Mađarima u drugim zemljama, što bi možebitno moglo stvoriti napetosti u odnosima sa susjednom Slovačkom. Mađarski parlamentarci u petak su usvojili i zakon o financijskoj stabilnosti koji za cilj ima smanjiti državni dug.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙