FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21,00 sat

ZAGREB, 30. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21,00 sat.
ZAGREB, 30. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21,00 sat.

BEJRUT - Petnaestero djece, među tridesetak ubijenih u nedjelju u izraelskom bombardiranju sela Qane na jugu Libanona bilo je mentalno ili tjelesno hendikepirano, kazala je Bahia Hariri, zastupnica s juga Libanona. Ona je izvijestila da je zadnjih dana evakuirala u središte na jugu Libanoan brojne obitelji koje žive u Qani gdje je u nedjelju ujutro ubijeno šezdesetak osoba, od čega polovica djece. U jutrošnjem bombardiranju, sklonište u kojem su se smjestili civili se urušilo a džamija je uništena u tom selu koje je i prije deset godina bilo žrtva izraelskog bombardiranja. Tada je bilo ubijeno 105 civila, izbjeglica u logoru Ujedinjenih naroda.

NEW YORK - Izraelske vojne snage zatražile su od mirovnih promatrača Ujedinjenih naroda na jugu Libanona da evakuiraju još dva sela prije zalaska sunca, no oni to ne mogu učiniti, kazao je u nedjelju glavni tajnik UN-a Kofi Annan na početku sjednice Vijeća sigurnosti. Na sjednici hitno sazvanoj nakon što je u nedjelju ujutro u izraelskom bombardiranju ubijeno više od 60 libanonskih civila, od čega su polovica bila djeca, Annan je poručio "Moramo osuditi ovu akciju naoštrijim mogućim riječima i molim vas da tako i učinite".

WASHINGTON - Sjedinjene Države pozvale su u nedjelju Izrael da bude oprezniji i izbjegava civilne žrtve u Libanonu nakon što su u izraelskom zračnom napadu na libanonsko selo Qanu poginule 54 osobe, no službeni Washington i dalje se odupire pozivima za trenutnim prekidom vatre. Bijela kuća u priopćenju ističe da državna tajnica Condoleeza Rice na Bliskom istoku pokušava postići uvjete za "održiv" prekid nasilja. "To je bio strašan i tragičan incident", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Blair Jones govoreći o najgorem krvoproliću od početka izraelske ofenzive prije 19 dana u kojem je smrtno stradalo 37 djece. "I dalje pozivamo izraelsku vladu da bude vrlo oprezna kako bi se izbjegle civilne žrtve. Ovaj tragičan incident pokazuje koliko je to važno", dodao je Jones.

UJEDINJENI NARODI - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan sazvao je za nedjelju hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti koje bi trebalo raspravljati o situaciji na Bliskom istoku, a moguće i zatražiti hitan prekid vatre između Izraela i Hezbollaha. Annan je izjavio da će Vijeće izvijestiti o izraelskom zračnom napadu na libanonsko selo Qanu u kojem su poginule 54 osobe, kao i o posljednjem razvoju događaja na bojištu. Glavni tajnik je izrazio nadu da će članice Vijeća shvatiti "opasnost situacije i potrebu da brzo reagiraju".

JERUZALEM - Izraelski premijer Ehud Olmert izrazio je u nedjelju "duboko žaljenje" zbog napada na libanonsko selo Qanu u kojem su poginula najmanje 54 civila, među njima 37 djece, no naglasio je da se rat protiv Hezbollaha nastavlja. Pokušavajući ublažiti kritike međunarodne zajednice zbog bombardiranja Qane, izraelska vojska priopćila je kako nije bila svjesna da se u bombardiranim zgradama nalaze civili i optužila je Hezbollah da to područje koristi za ispaljivanje raketa na Izrael. Broj poginulih, kao i šokantne televizijske snimke koje dolaze iz stradalog libanonskog sela intenzivirali su međunarodni pritisak na Izrael da prihvati trenutačni prekid vatre. Vlada je obećala istragu o tom najvećem pojedinačnom krvoproliću otkako je Izrael prije 19 dana pokrenuo ofenzivu na Hezbollah.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙