FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 30. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 30. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

AMSTERDAM - Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte uložila je žalbu na dvogodišnju kaznu zatvora koju je Haaški sud odredio Naseru Oriću, zapovjedniku bošnjačkih snaga u Srebrenici 1992-93. godine, objavio je u nedjelju njezin glasnogovornik. Međunarodni kazneni sud u Den Haagu (ICTY) prošlog je mjeseca osudio Orića na dvije godine zatvora jer nije spriječio ubojstva Srba u Srebrenici na početku ratnog sukoba u BiH. Orić je nakon presude pušten na slobodu jer je kaznu odslužio u pritvoru.

ZAGREB - Iz svijeta i dalje stižu osude nedjeljnog izraelskog napada na libanonsko selo Qanu u kojem je ubijeno najmanje 54 ljudi, od čega su 37 djeca, a visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je da se taj napad ničim ne može opravdati. "Razgovarao sam s libanonskim premijerom Fuadom Saniorom i izrazio mu svoju duboku sućut zbog smrti nedužnih civila. Ništa ne može opravdati taj napad", izjavio je Solana. Papa Benedikt XVI. pozvao je u nedjelju na hitan prekid vatre između Izraela i Hezbollaha. Geir Petersen, osobni predstavnik glavnog tajnika UN-a Kofija Annana u Libanonu, osudio je izraelski napad na Qanu i zatražio hitnu istragu.

BEIRUT - Libanonski prosvjednici upali su u nedjelju u stožer UN-a u Bejrutu, porazbijali prozore i demolirali urede, nakon što je u izraelskom zračnom napadu na jug Libanona poginulo najmanje 50 civila. Nekoliko tisuća ljudi okupilo se pred zgradom u središtu Bejruta uzvikujući "Smrt Izraelu, smrt Americi. Žrtvujemo svoja tijela i duše za Libanon". Glasnogovornik UN-a Khaled Mansour izjavio je da je zgrada kamenovana, a namještaj uništen no nitko od osoblja UN-a nije ozlijeđen jer su se sklonili u podrum. Dodao je da je na drugom katu izbio manji požar koji je ugašen.

ZAGREB - Nakon pogibije više od 50 libanonskih civila u izraelskom zračnom udaru na Qanu u južnom Libanonu, iz cijelog svijeta stižu osude, a šijitski pokret Hezbolah i palestinski Hamas zaklinju se na osvetu. "Naša će osveta za ovaj užasan pokolj biti okrutna", objavili su dužnosnici Hezbollaha u Bejrutu kako prenosi njemačka agencija dpa. Istodobno su u nedjelju prijepodne bijesni pristaše Hezbolaha izašli na ulice Bejruta u znak prosvjeda protiv pogibije u Qani i napali sjedište UN-a u središtu grada. Palestinski vladajući pokret Hamas objavio je da će izvesti niz napada na Izrael među kojima i samoubilačke napade kao odgovor na pogibiju više od 50 libanonskih civila, među kojima i 27 djece, u Qani.

MOSKVA - Ruski bombarder Suhoj-24M srušio se u nedjelju kod Kalinjingrada dok je letio na obilježavanje dana ruske mornarice, objavile su ruske novinske agencije. "Obojica pilota su poginula. Nisu uspjeli iskočiti iz zrakoplova", izjavio je agenciji Itar-Tass neimenovani časnik Baltičke flote. Ministar obrane Sergej Ivanov, kojeg je predsjednik Vladimir Putin ovlastio za uvođenje reda u obrambene snage, sudjeluje na proslavi u Kalinjingradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙