FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 16. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 16. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

Izrael upozorio Libanonce da napuste jug zemlje

BEIRUT - Izraelska vojska upozorila je u nedjelju libanonske civile da napuste jug zemlje, nedugo nakon što je najmanje osam Izraelaca poginulo u lučkom gradu Haifi u najžešćem napadu Hezbolaha na Izrael u nekoliko posljednjih desetljeća. Libanonske snage sigurnosti procjenjuju da se Izrael priprema na žestok udar na područje uz južnu libanonsku granicu s Izraelom. Tisuće ljudi napušta to područje u kamionima i kombi vozilima.U međuvremenu, bolnički izvori u Beirutu javljaju da broj žrtava u nedjelju raste nakon što je jedan civil poginuo u napadu izraelskih helikoptera na selo Dier Qanun al Nahr, u blizini luke Tyre na jugu Libanona.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je u nedjelju da će napad raketama libanonskih gerilaca na grad Haifu u kojem je prema najnovijim podacima poginulo devet osoba, a ranjeno na desetke imati "dalekosežne posljedice". "Ništa nas neće zaustaviti", rekao je Olmert na početku tjednog sastanka izraelske vlade. "Bit će dalekosežnih posljedica u odnosu na sjevernu granicu i regiju u cjelini", dodao je. Olmert je naglasio da izraelska ofenziva u Libanonu nije usmjerena protiv libanonskih civila. Od početka borbi prije pet dana, u izraelskim zračnim napadima poginulo je 106 Libanonaca, većinom civila.

DAMASK - Sirijska je vlada u nedjelju najavila Izraelu oštar i brz odgovor na mogući napad na svoj teritorij. "Svaka agresija protiv Sirije bit će popraćena oštrim i izravnim odgovorom neograničenog trajanja i metoda", prenosi službena novinska agencija riječi ministra informiranja Mohsena Bilala. Izrael je optužio Iran i Siriju da podupiru Hezbollah, čiji su pripadnici oteli u srijedu dva izraelska vojnika pokrenuvši time petodnevni napad Izraela na Libanon.

SANKT PETERBURG - Sjedinjene Države duboko su zabrinute sve većim brojem civilnih žrtava na Bliskom istoku ali drže da hitan prekid vatre ne bi riješio problem, izjavila je u nedjelju američka državna tajnica Condoleezza Rice. Ona je novinarima u Sankt Peterburgu, gdje se nalazi na summitu G8, rekla kako je izraelskom premijeru Ehudu Olmertu prenijela zabrinutost SAD za civilne žrtve i "izrazila nadu da će Izrael biti promišljen i suzdržan u svojim operacijama tako da nedužni civili ne pate". Rice je ocijenila da hitan prekid vatre, koji je zatražio libanonski premijer Fouad Siniora, ne bi riješio izvorište sukoba a to je, prema SAD, nasilje koje čine pripadnici Hezbollaha te iračka i sirijska potpora toj skupini.

NEW DELHI - Indija je izvijestila Pakistan da se službeni razgovori o mirovnom procesu planirani za slijedeći tjedan odgađaju zbog nedavnih napada na vlakove u Bombayu, objavilo je u nedjelju indijsko ministarstvo vanjskih poslova. Državni tajnici Indije i Pakistana trebali su se 20. srpnja sastati u New Delhiju kako bi dali novi zamah mirovnim inicijativama iz siječnja 2004. godine o rješenju spora oko Kašmira i drugih otvorenih pitanja između dviju zemalja. Indija nije predložila novi datum za održavanje susreta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙