FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 17. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati
ZAGREB, 17. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati

JERUZALEM - Izraelski premijer Ehud Olmert protivi se dolasku međunarodnih snaga u Libanon koje bi trebale okončati krvoproliće u regiji, izjavio je u ponedjeljak visoki izraelski dužnosnik. Britanski premijer Tony Blair i glavni tajnik UN-a Kofi Annan ranije u ponedjeljak pozvali su na slanje međunarodnih vojnih snaga koje bi pomogle u zaustavljanju sukoba Izraela i libanonskih militanata koji traju od srijede. "Nasilje neće prestati dok ne stvorimo uvjete za prekid vatre", izjavio je Blair nakon susreta s Annanom na marginama summita G8 u St. Peterburgu.

DŽAKARTA - Nakon snažnog podmorskog potresa koji se u ponedjeljak osjetio duž obale pokraj Džakarte, Centar za uzbunjivanje o tsunamijima smješten na Havajima, poslao je upozorenje nekim područjima Indonezije i Australije da budu na oprezu zbog opasnosti od mogućeg nastanka tsunamija. Američki nacionalni institut za geofiziku (USGS) zabilježio je potres magnitude 7,2 stupnja po Richterovoj ljestvici u podmorskom području duž indonezijskog otoka Jave. Seizmološka agencija u Džakarti zabilježila je 5,5 stupnjeva po Richteru. Potres se osjetio u Džakarti i na zapadu otoka Jave, a trajao je oko minutu.

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova EU-a sastali su se u ponedjeljak u Bruxellesu na redovitom mjesečnom sastanku na kojem će dominirati pitanje eskalacije sukoba na Bliskom istoku, koja prijeti da će se razviti u regionalni rat. Ministri će tijekom radnog ručka razgovarati o stanju na Bliskom istoku. Očekuje se da će šefovi diplomacija EU-a uputiti poziv Hezbolahu da prestane napadati sjeverni Izrael, a Izraelu da se suzdrži od neproporcionalnih odgovora na te napade. Kasno popodne na rubu ministarskog sastanka održat će se sastanci Trojke EU-a sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je u ponedjeljak objavio izjavu u kojoj izražava zabrinutost zbog stanja na Bliskom istoku, priopćio je Ured predsjednika. "Izražavam duboku zabrinutost najnovijim sukobima na Bliskom istoku koji posljednjih dana opasno eskaliraju, približavajući se otvorenom ratu s nesagledivim posljedicama - za regiju, ali i za mir i stabilnost u svijetu", stoji u predsjednikovoj izjavi. Mesić ističe da se "Hrvatska dosljedno se zauzima za rješavanje svih otvorenih pitanja pregovorima i na miran način, a trajno rješenje dugogodišnje krize na Bliskom istoku vidi, kao što sam svojedobno naglasio i u govoru pred izraelskim parlamentom, Knessetom, kroz ostvarivanje prava Izraela na život u miru i sigurnosti, kao i prava Palestinaca na vlastitu državu".

DEN HAAG - Nizozemski sud odbio je zabraniti političku stranku pedofila koji traže snižavanje donje granice za stupanje u spolne odnose na 12 godina, što predstavlja najnoviji test za dugogodišnju tradiciju tolerancije u Nizozemskoj. No, teško da će stranka osvojiti mjesto u parlamentu, za što joj je potrebno oko 60.000 glasova, a ankete pokazuju da bi mogla osvojiti najviše tisuću. Protivnici stranke zatražili su od Okružnog suda u Den Haagu da ne dopusti registraciju stranke za izbore u studenom tvrdeći kako djeca imaju pravo da se ne upoznaju s njezinim političkim programom.

JERUZALEM - Diplomatsko, a ne vojno rješenje je sada potrebno za okončanje krize u Libanonu, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Mark Regev. "Znamo da nema vojnog rješenja za neutraliziranje Hezbolaha. Rješenje je diplomatsko", kazao je Regev. Prema njemu, "izraelski interesi u ovom slučaju nisu različiti od interesa međunarodne zajednice i to u skladu s rezolucijama 1559 i 1680 Vijeća sigurnosti UN-a" (o razoružavanju Hezbollaha).

MAHMUDIYA - Više od 40 osoba je poginulo u ponedjeljak u eksploziji automobila bombe i pucnjavi na tržnici u Mahmudiyi, nedaleko od Bagdada, objavila je policija. Policija je objavila da su u nemirima na tržnici poginule 42 osobe, a 33 su ranjene. Kako javlja agencija Reuters, svjedoci su izjavili da se u manjem gradu Mahmudiyi, južno od Bagdada, čulo nekoliko eksplozija i pucnjava. Neki policijski izvori tvrde da su vidjeli da se policija sukobila s napadačima nakon eksplozije, a drugi da je policija pucnjavom htjela rastjerati gomilu.

PEKING - Od posljedica obilnih kiša što ih je u Kini prouzročila tropska oluja Bilis, nakon kojih su uslijedile poplave i klizanje tla, poginulo je oko 170 osoba, a stotinu se ljudi smatra nestalima, prema posljednjim podacima što su ih objavili kineski mediji. Obilne kiše pogodile su pokrajine Fujian, Hunan, Guangdong, Jiangxi Zhejiang i Guangxi odakle su evakuirani milijuni stanovnika. Prema izvješću državne televizije u šest nabrojenih pokrajina ugroženi su životi oko 11,9 milijuna stanovnika, što je dovelo do kaosa u prijevozu. U Fujianu ja izravno ili neizravno poplavama pogođeno oko 3 miljuna ljudi, uništeno je 19.100 kuća, a vodene bujice potpuno su uništile 144.680 hektara poljoprivrednih kultura.

BRUXELLES - Hrvatski pregovarači započeli su u ponedjeljak u Bruxellesu dvodnevni sastanak bilateralnog screeninga za poglavlje Informacijsko društvo i mediji. Hrvatski će predstavnici u ponedjeljak, prvi dan screeninga, upoznati Europsku komisiju sa stanjem i razinom usklađenosti u području elektroničkih komunikacija u pitanjima poput davanja ovlaštenja, obavljanja osnovnih usluga, tržišnog natjecanja na području telekomunikacija, pristupa i međusobnog povezivanja elektroničkih komunikacijskih mreža i opreme. Također, bit će predstavljene aktivnosti i mjere koje Hrvatska poduzima u ostvarivanju ciljeva glede razvoja informacijskog društva, te u Strategiji za razvoj širokopojasnog pristupa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙