FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neznatno jačanje američkih dionica uoči zasjedanja Feda

NEW YORK, 9. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Ulagači, oprezni predzasjedanje Fedova vijeća za monetarnu politiku u srijedu, tek suneznatno svojim kupovinama podigli cijene dionica na američkim burzamaunatoč optimizmu zbog korekcije cijene nafte i novih aktivnostispajanja kompanija.
NEW YORK, 9. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Ulagači, oprezni pred zasjedanje Fedova vijeća za monetarnu politiku u srijedu, tek su neznatno svojim kupovinama podigli cijene dionica na američkim burzama unatoč optimizmu zbog korekcije cijene nafte i novih aktivnosti spajanja kompanija.

Njujorški Dow Jones indeks tako je u ponedjeljak tek blago porastao, na 11.584 boda, dosegnuvši novi rekord u proteklih šest godina. Tehnološki Nasdaq porastao je svega 0,1 posto, na 2.345 bodova.

"Prošloga tjedna tržišta su ukalkulirala u cijenu dionica ideju da će Fed signalizirati pauzu u ciklusu zaoštravanja monetarne politike, no mislim da su ulagači sve oprezniji pred njegovo zasjedanje", opisao je raspoloženje na tržištu Chip Hanlon, predsjednik Delta Global Advisorsa.

Većina tržišnih sudionika očekuje da Fed u srijedu podigne ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na 5,0 posto, međutim svi nestrpljivo iščekuju priopćenje nakon sastanka u potrazi za signalima o daljnjem kretanju kamatnih stopa.

Cijena barela sirove nafte potonula je na 69,77 dolara budući su ojačale nade na tržištu da će Iran popustiti u vezi svojih nuklearnih ambicija nakon što je iranski predsjednik poslao pismo američkom predsjedniku Georgu W. Bushu.

"Nešto političkog rizika se smanjuje. Niže cijene nafte, općenito, trebale bi biti na dugoročnu korist gospodarstvu", ocijenio je Hanlon.

No, pad cijena nafte pritisnuo je energetski sektor, pri čemu je dionica Exxon Mobila, najveće naftne kompanije u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji, oslabila 0,5 posto.

Vijest o spajanju druge i četvrte po veličini američke banke, Golden West Financial i Wachovia vrijednom 25,5 milijardi dolara podigla je cijene njihovih dionica za više od šest posto.

Na europskim burzama cijene dionica blago su oscilirale. Tako je londonski Ftse indeks neznatno oslabio, na 6.067 bodova. Frankfurtski DAX porastao je 0,2 posto, na 6.127 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙