FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najveći dobitci američkih dionica u zadnjih godinu dana

NEW YORK, 19. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Američke dionice u utoraksu ostvarile najveći dnevni postotni dobitak u posljednjih godinu danabudući je zabilješka s posljednjeg sastanka američke središnje bankeFed signalizirala da je ciklus zaoštravanja monetarne politike u SAD-upri završetku.
NEW YORK, 19. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Američke dionice u utorak su ostvarile najveći dnevni postotni dobitak u posljednjih godinu dana budući je zabilješka s posljednjeg sastanka američke središnje banke Fed signalizirala da je ciklus zaoštravanja monetarne politike u SAD-u pri završetku.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks porastao je 195 bodova ili 1,8 posto, na 11.269 bodova. Tehnološki Nasdaq skočio je 45 bodova ili gotovo dva posto, na 2.356 bodova. Riječ je o najvećim dobitcima burzovnih indeksa u zadnjih otprilike godinu dana.

Zabilješka s posljednjeg sastanka američkih monetarnih zakonodavaca objavljena u utorak poslijepodne potaknula je uzlet cijena dionica, budući je iz nje vidljivo da su monetarni zakonodavci skloni završetku ciklusa podizanja kamatnih stopa.

"Tržišta dionica prihvatila su to kao najbolju stvar koju su ikad dosad čula. Ulagači su i prije znali da se sprema završetak ciklusa podizanja kamatnih stopa, no htjeli su to i službeno vidjeti", ocijenio je raspoloženje na tržištu Bart Barnett, čelnik trgovanja pri Morgan Keegan & Co. Tržište sada očekuje još vjerojatno jedno podizanje kamatnih stopa, u svibnju, tako da bi kamatna stopa na prekonoćne pozajmice iznosila pet posto.

Cijene energetskih dionica dosegnule su rekordnu razinu nakon što je barel sirove nafte premašio 71 dolar. Pritom je dionica Exxon Mobila skočila 2,4 posto, a ConocoPhillipsa 3,4 posto.

Od većih dobitnika ističe se i najveća američka brokerska tvrtka, Merrill Lynch, čije su dionice poskupjele 1,2 posto pošto je izvijestila o većem od očekivanja rastu zarade u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Na europskim burzama cijene dionica različito su se kretale pod utjecajem oštrog rasta cijena nafte. Tako su dionice automobilske i zrakoplovne industrije bile pod pritiskom, a energetskih i rudarskih kompanija su jačale. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks porastao je 0,2 posto, na 6.044 boda. Frankfurtski DAX međutim, oslabio je 0,3 posto, na 5.902 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙