FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena američkih dionica zbog zabrinutosti oko rasta kamatnih stopa

NEW YORK, 2. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Zabrinuti mogućnošću rastakamatnih stopa više nego su očekivali, ulagači na američkim burzama uponedjeljak su svojim prodajama dionica, ponajviše financijskih,spustili vrijednosti burzovnih indeksa.
NEW YORK, 2. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Zabrinuti mogućnošću rasta kamatnih stopa više nego su očekivali, ulagači na američkim burzama u ponedjeljak su svojim prodajama dionica, ponajviše financijskih, spustili vrijednosti burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,2 posto, na 11.343 boda. Tehnološki Nasdaq indeks oslabio je 0,8 posto, na 2.304 boda.

Cijene dionica, koje su većim dijelom dana bilježile rast, oštro su promijenile smjer uoči zatvaranja burze nakon što je izvješće na CNBC televiziji ponovno potaknulo zabrinutosti oko kamatnih stopa.

Ta televizijska postaja koja emitira poslovne vijesti objavila je da je predsjednik američke središnje banke Fed Ben Bernanke tijekom vikenda rekao da će gospodarski pokazatelji diktirati buduće poteze Feda oko kamatnih stopa.

Citirala je i njegove riječi da je Fed "fleksibilan a ne blag", što su ulagači interpretirali kao znak da su otvorena vrata za daljnje zaoštravanje monetarne politike. To je također potaknulo rasprodaje na američkom tržištu obveznica.

"Dosad su cijene dionica ostvarivale dobitke jer smo mislili da će biti još samo jedno podizanje kamatnih stopa te da će nakon toga Fed uzeti predah", rekao je Neil Massa, stariji trgovac pri John Hancock Fundsu.

Među većim gubitnicama bile su dionice financijskog sektora, u prosjeku za 1,5 posto. Pritom se dionica American Expressa spustila se 1,9 posto.

Nasuprot tome, dionica najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca Wal-Marta ojačala je dva posto budući je kompanija objavila da očekuje u travnju porast prodaje za više od očekivanih 6,8 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙