FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupa nafta potaknula kupovine dionica energetskih kompanija

NEW YORK, 11. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Američke blue-chip dioniceojačale su u ponedjeljak budući su rastuće cijene nafte potaknule skokcijena energetskih dionica poput Exxon Mobila.
NEW YORK, 11. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Američke blue-chip dionice ojačale su u ponedjeljak budući su rastuće cijene nafte potaknule skok cijena energetskih dionica poput Exxon Mobila.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,2 posto, na 11.141 bod. No, tehnološki Nasdaq spustio se 0,25 posto, na 2.333 boda.

Barel sirove nafte na američkom terminskom tržištu poskupio je dva posto, na 68,74 dolara, uslijed zabrinutosti oko opskrbe povezane uz napetosti oko iranskog nuklearnog programa. To je podiglo cijene dionica naftnih proizvođača u prosjeku za 1,4 posto.

Pritom je dionica najveće kompanije u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji, Exxona ojačala jedan posto, a Chevrona 1,8 posto. Među većim dobitnicama bila je i dionica proizvođača zrakoplova Boeinga, koja je dosegnula rekordnu cijenu od 80,92 dolara u očekivanju novih narudžbi njegovih zrakoplova.

"Nove zabrinutosti stvaraju visoke cijene nafte, pa bi se daljnji uzlet cijena na tržištima dionica mogao pokazati teškim", ustvrdio je Tim Biggam, strateg pri Man Securitiesu, brokerskoj tvrtki iz Chicaga.

Na tehnološkom tržištu Nasdaq gubitci su zabilježeni ponajviše u sektoru dionica proizvođača čipova, nakon što su brokeri Bank of America Securitiesa i UBS-a snizili ciljane cijene dionice Applied Materiala i ostalih srodnih kompanija.

Očekuje se da njujorško tržište nastavi s dobitcima i u utorak budući je po završetku službenog trgovanja u ponedjeljak najveći svjetski proizvođač aluminija, Alcoa započela sezonu izvješćivanja korporacija o poslovnim rezultatima ostvarenim u prvom ovogodišnjem tromjesečju, izvijestivši o zaradi iznad očekivanja analitičara. U elektroničkoj trgovini dionice te kompanije ojačale su šest posto.

Jačanje energetskih i rudarskih dionica na europskim burzama omogućilo je blagi rast tamošnjih burzovnih indeksa. Najveće dobitke, pak, bilježilo je talijansko tržište, po objavi tijesne pobjede Romana Prodija na parlamentarnim izborima. Tako je londonski Ftse indeks porastao 0,7 posto, na 6.067 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,9 posto, na 6.003 boda. Indeks Milanske burze Mibtle poskočio je za više od jedan posto na 29.786 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙